Mijatović: Ogromna sportska nepravda prema Partizanu

Blog ostalo 23. avg 202019:25 > 19:27
KK Partizan NIS

Nepodnošljiva lakoća profesionalizma. Ova rečenica, bez sumnje, može da zvuči čudno, ili netačno kada je reč o treninzima vrhunskog kluba. Međutim, stiče se utisak da su na pripremama Partizana u Vrnjačkoj Banji svi relaksirani u određenoj, ali optimalnoj meri. I igrači i članovi stručnog štaba...

Radi se žestoko, maksimalno, koliko to ova, uvodna faza dozvoljava, ali svi košarkaši izvršavaju obaveze bez pogovora i sa puno motiva. A posle treninga osmesi na sve strane. Drugarska atmosfera vlada, ne samo među prvotimcima, nego što bi se reklo, na svim nivoima, jer tako žele ‘vladari’ struke Vlado i Vladimir, Šćepanović i profesor Koprivica. I naravno, ne samo oni, nego i svi njihovi saradnici.

Zaista, stiče se utisak da je na startu nađena prava mera, formula za rad i raspoloženje crno-belih momaka, posle duge pauze, a te zasluge, svakako, idu na dušu svim članovima krajnje zanimljivog stručnog štaba.

A kako su u tome od starta uspeli za Sport Klub objašnjava Šćepanovićev prvi asistent, Dejan Mijatović, iskusni i trofejni strateg, povratnik u Humsku.

Kao u svakoj profesionalnoj ekipi poštuje se protokol ponašanja i program rada. Sve je isplanirano do tančina, od doručka preko sastanaka, treninga i vremena za odmor i oporavak od napora. Radimo na timskoj hemiji, disciplini, fizičkoj kondiciji, košarkaškim elementima. To je suština svega, baza za uspeh,“ ističe Mijatović.

U celoj priči dodatni je izazov, ali i poteškoća što se ne zna koji tip takmičenja se ekipa sprema…

„Sada polako uvodimo igrače u trenažni proces, moramo da budemo maksimalno oprezni posle četiri, pet meseci pauze zbog pandemije korone. Za ovu fazu priprema veći deo programa se obavlja pod komandom profesora Vladimira Koprivice, savetnika za kondiciju, kojem asistira Alen Đorđević. Cilj je da se napravi dobra polazna osnova za sve što nas očekuje, dok čekamo da se iskristališu informacije o sistemu predstojećih nadmetanja na sva tri fronta.“

Nije slučajno što svi pričaju o sjajnoj atmosferi u taboru crno-belih, to potvrđuje i Mijatović.

Atmosfera je kakva se samo poželeti može. Brižljivo radimo na tome, jer od pristupa prema saigračima i obavezama sve zavisi. U velikoj smo prednosti što na okupu imamo 80 odsto tima iz prošle sezone. Ti momci su, praktično, već dve godine okupljeni oko jedne filozofije, koju je trasirao Trinkijeri. Sada nastavljamo taj kontinuitet uz dodavanje nekih nijansi i novih, specifičnih detalja, a i novajlije se odlično uklapaju. Najvažnije je da Partizan bude ozbiljna i konkurentna ekipa, a ciljevi su uvek visoki, jer je Partizan veliki klub. Drugačije se ne može. Dovoljno je samo konstatovati da ovaj klub bodri čak 2.600.000 navijača.

Popularni Džoli sa zadovoljstvom ističe svesrdnu podršku, koju sportski deo ima od strane klupskog rukovodstva.

„Napravljena je i dobra podloga u organizacionom smislu u klubu, uprava, na čelu sa predsednikom Ostojom Mijailovićem, dobro je povezala naš staf sa ostalim segmentima, a upravo ta kohezija je uslov za uspeh. Sve u svemu, put koji nas očekuje nije lak, ali svi smo na zajedničkom zadatku da Partizan zadrži prepoznatljiv identitet i renome velikog kluba.

Poklonici crno-belih ne mogu da prežale što se prošla sezona prekinula baš kada je tim iz Humske bio u punom naletu.

„Ogromna sportska nepravda se dogodila Partizanu. Takmičenja su prekinuta zbog pandemije korone u trenutku kada je ekipa bila u izvanrednoj formi, sa sjajnim rezultatima i odličnom startnom pozicijom pred finiš takmičarske godine. To je bitna stavka, na kojoj sada gradimo optimizam. Gro tog sastava je sada tu, željan da nastavi gde je stao.“

Mijatović ukratko opisuje radni dan crno-belih u Vrnjačkoj Banji:

„U opticaju su treninzi u teretani, u dvorani i na fudbalskom terenu, sa svakodnevnim dodacima i izmenama, ali sve u okviru zacrtanog programa rada. Igrači dobro podnose ovaj uvodni deo, a to je zato što su svi došli spremni na pripreme, jer su poslušali naše instrukcije da rade individualno pre okupljanja ekipe.“

Prvi Šćepanovićev pomoćnik ne krije radost zbog povratka na klupu crno-belih i kao prekaljeni strateg u radu sa mladim igračima ne krije optimizam.

Radujem se zbog povratka, jer osećam da je ovo prava sredina za mene. Zahvalan sam Šćepanoviću na poverenju, to zaista cenim, jer je poziv stigao od nekadašnjeg trofejnog reprezentativca, kojem ćemo svi pomoći da ostvari što bolje rezultate u novoj ulozi. Ja sam za to uvek da se forsiraju i stvaraju novi treneri. Vidite samo šta je Litvanija uradila sa Šarunasom Jasikevičijusom. Što se talenata u ekipi tiče, tu su Dangubić i Nikola Janković, sa kojima sam radio u mlađim reprezentativnim selekcijama i svi ostali momci su veoma perspektivni. Imamo veoma dobro selektiran tim, koji je spoj iskusnih i mlađih, domaćih i stranih, to je veoma dobra celina, sa velikim potencijalom. Verujem u ove momke,“ zaključio je Dejan Mijatović.

Stručni štab 

Na pripremama u Vrnjačkoj Banji sa crno-belim momcima radi stručni štab u ovom sastavu:

Vlado Šćepanović, prvi trener, Dušan Kecman, tim menadžer, Dejan Mijatović, prvi pomoćnik, Aleksandar Matović, drugi pomoćnik, Dragan Popov, zadužen za skauting, profesor Vladimir Koprivica, savetnik za kondiciju, Alen Đorđević, kondicioni trener, Luka Nastov, pomoćni kondicioni trener, Marko Jovanović, fizioterapeut, Moma Jakovljević, doktor, Stefan Dunjić, pomoćnik, Ivan Ivković, portparol, Nikola Tomašević, ekonom.

Bogata i trofejna karijera

Trofejni stručnjak, Dejan Mijatović, pored klupskih uspeha, u bogatoj kolekciji ima čak sedam medalja sa najvećih takmičenja mlađih reprezentativnih selekcija, tri zlata, dva srebra i dve bronze. Radio sa asovima poput Nikole Jokića, Vasilija Micića, Nikole Milutinova i mnogih drugih…

Pekao je zanat kod vrsnih trenera, Milovana Stepandića, Ace Petrovića, Vlade Đurovića, sarađivao sa Miroslavom Nikolićem, Vladom Vukoičićem…

Kako ističe, sve to mu je bilo dragoceno, kao i rad u KSS, gde je mnogo naučio od asova, Dejana Bodiroge i Dragana Tarlaća.