Kraj zlatne ere: Rastali se igrači KlikTecha

LOL 28. apr 201814:11 > 14:13
Fortuna eSports

Kažu ljudi svemu lepom dođe kraj, nažalost ovoga puta to je slučaj sa najboljim balkanskim League of Legends timom svih vremena. Nakon pet velikih titula, igrači koji su na kraju igrali pod imenom KlikTech, odlaze svako svojim putem u potrazi za daljim napretkom van naše regije.

Priču Melting Pointa/Instinct Esportsa/SBB Esportsa/Kliktecha većina već vrlo dobro zna. Ekipa čiju su okosnicu činili carry igrači među kojima je najbolji Srbin u LoL-u mid lejner Aljoša „Milica“ Kovandžić i ADC Nikola „Nikola Senpai“ Đorđević su uz promene na ostalim pozicijama dominirali regionalnom LoL scenom od kako je na njoj formirano prvo ozbiljno takmičenje – Fortuna Championship Series liga.

Nakon osvajanja prve sezone, glad za uspehom ih je gurala napred i pomogla im da samo još više ojačaju ekipu, a jedan od prelomnih momenata u razvoju tima je dovođenje drugog najboljeg hrvatskog igrača nakon LCS zvezde Luke „Perkz“ Perkovića, a to je top lejner Toni „Sacre“ Sabalić. Vrlo brzo je svima postalo jasno da Sacre nema dovoljno jakog protivnika na Balkanu kada je ovaj lejn u pitanju, i sa ova tri igrača tim gradi čvrstu osnovu za uspehe koji dolaze.

Oni se ogledaju u osvajanju i preostale dve sezone FCS lige, između čeka postižu veliku uspeh osvajajući i grčku LoL ligu, ali i pored toga mnogi još uvek nisu bili uvereni da su oni zaista najbolji, tvrdeći da grčki timovi mogu da im pariraju.

Pod imenom KlikTech, oni ruše svake sumnje u vezi toga ko je stvarno najbolji, savladavši Greek Regenesis u finalu prve sezone Esports Balkan Lige, koja će ubrzo nakon toga postati i zvanična riotova regionalna liga za Balkan, a pored nagradnog fonda od 20.000 dolara donosi od tada i slot na novom prestižnom internacionalnom turniru European Masters 2018.

Nakon osvajanja prve sezone EBL lige, uz novog supporta, bugarskog igrača Piskova „Edin Priqtel“ Dimitra i povratak junglera Stefana „Stefan“ Nikolića, KlikTech postiže nešto što je maltene bez presedana u LoL esportu. Oni su toliko zaplašili konkurenciju i preostale jake igrače, koji shvataju da ne mogu da im pariraju, zbog čega najjači timovi iz prve sezone Esports Balkan Lige se raspadaju, ostajemo bez Greek Regenesisa, Nexusa i Wind and Raina, a najbolji igrači ovih timova odlaze u druge regionalne lige kako bi potražili uspeh što dalje od najbolje ekipe na Balkanu.

Zbog toga druga sezona Esports Balkan Lige trpi po kvalitetu, KlikTech nije imao iole ozbiljnu konkurenciju, a to se najbolje ogleda u skoru na kraju druge sezone koju su osvojili bez kapi znoja, ukupnim skorom 20-0.

Fortuna eSports

Iako su već nakon prve sezone EBL lige imali odlične ponude, tim ostaje na okupu prepoznajući sinergiju koju imaju, a to im se vraća u European Mastersu, gde ubrzo postaju favoriti fanova širom Evrope, pogotovo nakon što su savladali Origen, slavni evropski tim sačinjen od legendarnih imena LoL esporta.

Iako su na kraju ispustili priliku za prvo mesto u grupi C što bi im donelo lakše protivnike u četvrtfinalu, zbog čega su morali da idu na prvaka Španije Mad Lions koji ih je savladao 2-0, KlikTech je prvi deo sezone završio veoma uspešno, postigli su rezultate bolje nego što su verovatno i sami očekivali, ali nagrada za to nažalost nije usledila.

I pored toga što su skrenuli pažnju ne samo Evrope, već i celog LoL esport sveta na sebe, i pored ubedljive dominacije u periodu dužem od dve godine, momci nikada nisu dobili ozbiljnu podršku kakvu bi ekipa takvog renomea trebala da dobije.

Iako mnogi misle da esport cveta, nije sve baš tako divno, pogotovo u našem regionu, a ovo je najbolji pokazatelj kako stvari zaista stoje. Velike kompanije zainteresovane za mladu publiku, između ostalog i gejmere, su više fokisrane na „poznate Youtubere“ koji bez trunke kvaliteta nabijaju velike cifre kada je gledanost u pitanju, a to je ono što sponozre zanima. Zbog toga igrači KlikTecha ni pored pružanja 110% svojih mogućnosti ostaju bez konkretne podrške, što dovodi do toga da su morali da donesu odluku koju niko od nas nije želeo da čuje.

Mi smo povodom raspada KlikTecha kontaktirali top lejnera ekipe, a evo šta je Sacre imao da izjavi za Sport Klub (najbolje je da objašnjenje čujete konkretno od igrača):

„Drago mi je što sam imao priliku da igram u najboljem timu na Balkanu, drago mi je što sam imao ovako dobre saigrače sa kojima sam osvojio sve što se u regionu moglo osvojiti, ali na kraju dana na Balkanu jednostavno nije moguće izgraditi uspešnu karijeru čak i ako ste najbolji. Razvoj esporta se presporo odvija, sponzori ne žele da ulažu u nas, zbog čega nemamo maltene nikakvu podršku ni infrastrukturu kao timovi iz ostalih evropskih liga, zbog čega smo se svi kolektivno složili da nema poente ostati još jednu sezonu na Balkanu.

„Rezultat koji mi želimo da ostvarimo u karijeri ne bi bilo moguće ostvariti dok smo ovde, iz jednostavnog razloga zbog toga što konkurencija i timovi kao što su Mad Lions, Games Origin i britanske ekipe imaju resurse kakve mi ovde možemo samo da sanjamo. Mnogi ne znaju da smo pokušavali mesec dana da pronađemo gejming kuću kako bi se svi zajedno pripremali, čak ni to na kraju nije bilo izvodljivo, a kamoli nešto konkretnije.

Za dve godine dominacije na Balkanu nismo maltene ništa dobili, ni jedan sponzor se nije pojavio koji bi uložio u nas, a nama igračima je vreme od primarnog značaja kada je izgradnja karijere u pitanju, tako da je došlo vreme da napravimo sledeći korak. Hvala svim navijačima koji su bili uz nas i pružali nam podršku, nadam se da ćete nastaviti da nas pratite i dalje.“

Kao što smo već rekli, svemu lepom dođe kraj, pa i timu koji je pomogao da LoL esport na Balkanu bar koliko toliko stane na noge. Udarac je težak, u to nema sumnje, ali ne smemo zaboraviti da dokle god imamo zvaničnu regionalu LoL ligu, stvari nisu toliko crne kao što možda sada izgledaju. Odlazak najjače ekipe će otvoriti vrata za povratak mnogih odličnih igrača koji su se okrenuli drugim stvarima jer nisu mogli da se nose sa KlikTechom, tako da je veoma realno da EBL ponovo postane izuzetno neizvesno takmičenje u kom će se neka nova i stara imena boriti za prevlast.

„Kralj je mrtav, živeo kralj“ – iako još uvek ne znamo ko će on biti.