Mijailović za SK: Ovo mora da se reši, bez ucenjivanja

ABA League 28. jul 202014:07 > 14:16
SK printscreen

Ne stišava se bura pred nastavak ABA lige - KK Partizan insistira na tome da FMP ne može da bude učesnik takmičenja jer se na taj način stvara sukob interesa, a ostaje da se vidi kako će se situacija razvijati. Za Sport klub je s tim u vezi govorio prvi čovek crno-belih Ostoja Mijailović.

Razlog Partizanove žalbe na trenutnu situaciju u ABA ligi je činjenica da funkcionier Zoran Tošković u ABA ligi predstavlja FMP, a u Košarkaškom savezu Beograda Crvenu zvezdu, što predstavlja sukob interesa. Osim toga, Partizan je obavestio ABA ligu da neće dati saglasnost da se akcije ABA lige koje su bile u vlasništvu Metalca, prenesu na FMP, sve dok nezavisna međunarodna komisija ne da sud da li ima spomenutog sukoba interesa.

Povezano

Na početku razgovora Mijailović je objasnio šta je srž problema sa kojim se pred početak sezone 2020/2021. suočava regionalno takmičenje.

Reći ću vam najiskrenije – ne treba da postoji jedan klub koji je iznad drugih. Ne treba da postoje timovi koji su podređeni ili nadređeni u odnosu na konkurente. Da bi ovo bilo pravo sportsko takmičenje, svi treba da počnu sa istih pozicija. Partizan ima svoj stav i o njemu je obavestio ABA ligu. Ne postoji niko protiv koga je Partizan lično, naš klub samo zastupa stanovište da liga mora da bude regularna i na taj način održava ugled. Svi želimo ABA ligu kojoj će biti garantovano mesto u Evroligi. Želimo da zbog toga uredimo ligu kako bi ona bila pravno čista. Partizan nikada neće praviti takve kompromise, koje prave neki drugi klubovi, a ja zaista ne znam koji su njihovi interesi za to”, izjavio je za Sport klub predsednik Partizana Ostoja Mijailović.

Pitanje je da li ova situacija može da se reši na lokalnom nivou ili je potrebno da se kontaktira sa međunarodnim organima poput FIBA ili Sudom za sportsku arbitražu u Lozani.

Tu situaciju moraju da rešavaju oni koji su uzrok problema, a mi to nismo. Naš jedini zahtev je da liga bude regularna. Partizan nije neko ko može da vrši arbitražu. Mi smo nadležnim organima poslali sve potrebne dokaze koji su potpuno jasni. Mislili smo da će to Skupština ABA lige moći, ali oni nisu rekli ni da ni ne. Videćemo kako će reagovati na dokaze koje smo im dostavili. Ponavljam, naš cilj je jedino da se timovi takmiče ravnopravno. Jedino tako će moći da se prevaziđe ova globalna kriza zbog koje je i prethodna sezona prekinuta”, rekao je predsednik Partizana.

SK

Ukoliko problem ne bude moguće rešiti interno, da li Partizan razmatra da ne učestvuje u ABA ligi?

Iskreno, ABA liga ne postoji bez Partizana i Crvene zvezde – to su vodeći klubovi regionalne košarke, ma koliko drugi klubovi bili dobri i zasluživali da igraju tu ligu. Ne treba da ucenjujemo jedni druge i da govorimo o tome ko će šta da igra, a ko neće, ali moramo da rešimo ovaj veliki problem. Neke stvari nam godinama urušavaju ugled, a ljudi povodm toga ćute. Zaista ne znam zbog čega. U poslednje tri godine, otkad sam ja na čelu Partizana, ja stalno govorim o tim stvarima. Nisam želeo da ‘izađem na front’ dok ne skupimo sve jasne dokaze, a sada ABA liga mora zauzeti sličan stav ako se pridržava svojih zakona i svog osnivačkog akta. Taj akt jasno ukazuje da su njegovi članovi prekršeni zbog očiglednog sukoba interesa”, objasnio je čelnik “Parnog valjka”.

Možda mi je i jasno zašto manji klubovi ćute, ali ako svi stalno budemo ćutali to neće voditi nikuda – onda ćemo ceo život biti u prekršaju, a košarka će gubiti na kvalitetu i zanimljivosti. Utakmice ta dva tima niko ne gleda ni na televiziji, ni u hali jer se one praktično igraju kao prijateljske. To tako ne treba da funkcioniše. Imali smo primer u fudbalu gde je filijala FK Crvena zvezda ‘FK Grafičar’ izborio plasman u elitni rang takmičenja, ali je iz moralnih razloga obrio da nastupi u Superligi. Ne želim rasprave, naročito ne preko medija i uvek ću o tome umereno govoriti. Ovo je pitanje ugleda srpske košarke, koja je važan segment drugštvenog života u ovom regionu i jedna od retkih stvari koja je ostala da spaja zemlje u regionu”, rekao je 41-godišnji Mijailović.

Partizan u proteklom periodu prolazi kroz interesantan period – došao je novi trener, Kori Volden je otišao u redove najvećeg rivala, a Patizan je dobrio dvojicu novih igrača.

Naš cilj je prevashodno stabiliziacija celokupne situacije u klubu, a sve najviše zavisi od pandemije koronavirusa i zbog toga zaista ne znamo šta da očekujemo. Došao nam je novi trener Vlado Šćepanović – on je mlad, perspektivan, poznaje sistem i želi da radi, on je bio jedno prirodno rešenje. Kada pogledate igrače, Partizan ima 85% istog igračkog kadra, što je bolje od 70% što smo predviđali. Videćemo, možda dođe do još nekih promena, ali one svakako neće biti velike. To je velika stvar – Partizan je u ovom ludom vremenu uspeo da zadrži veliki deo tima koji je u prethodnoj sezoni napravio velike rezultate i u ABA ligi i u Evrokupu, a pritom osvojili i dva trofeja”, rekao je predsednik KK Partizan.

Nije bilo lako prihvatiti onakav kraj sezone jer smo svi bili jednom nogom u Evroligi posle perioda od sedam godina u kojem nismo nastupali u tom takmičenju. To nije bilo lako ni navijačima, ni igračima, a ni nama u upravi kluba. Ipak, situacija je takva i nismo mogli da utičemo na bilo koji način osim igrom. Slušam pojedine pametnjakoviće koji govore da je Partizan podbacio diplomatski jer nije lobirao za situaciju koja njemu odgovara, ali zaista ne razumem šta je trebalo da uradimo, budući da nemamo čarobni štapić”, zaključio je Mijailović za Sport klub.