Partizan tajnovit: Usvojeni stavovi za Skupštinu ABA

ABA League 24. sep 202019:00 > 19:08
KK Partizan NIS

Košarkaški klub Partizan u četvrtak je održao vanrednu sednicu Upravnog odbora, a jedina tema bila je sutrašnja Skupština ABA lige, koju mnogi smatraju ključnom za opstanak regionalnog takmičenja.

SK

Klub iz Humske je posle sastanka kratko saopštio da je UO usvojio statove koje će predsednik Ostoja Mijailović zastupati na Skupštini ABA lige koja počinje u 10 časova.

Crno-beli ne žele da otkriju strategiju za sutrašnji ‘istorijski’ sastanak od koga zavisi i da li će se liga uopšte igrati. 

Kao što smo već pisali, pre dve nedelje je održan radni sastanak sa ciljem da se spuste strasti, da se usaglase stavovi i da se sprovedu sve odluke sa prethodnih Skupština po pitanju vlasničke strukture koja podrazumeva da suvlasnici postanu FMP, Primorska i Mornar, koji trenutno nisu u vlasničkoj strukturi.

Za sprovođenje odluka Skupštine potrebna je saglasnost svih članova društva, a trenutno je “kočnica” Partizan koji osporava upis udela vlasništva FMP Železnika zbog sukoba interesa sa Crvenom zvezdom.

Crno-beli su u saopštenju istakli da su spremni da daju saglasnost, ali da se pored Trgovinskog suda u Zagrebu, uvede i opcija da se sukob interesa razmatra na Arbitražnom sudu u Lozani, što sada nije slučaj. Zvezda na to nije pristala.

Samim tim, blokiran je upis udela vlasništa klubova u sudski registar, nisu sprovedene odluke Skupštine, pa se sada čeka petak da se vidi šta i kako dalje, s obzirom da sve navedeno sa sobom nosi velike pravne probleme, a između ostalog i legitimet menandžmenta.

Trenutno, ABA liga je u velikim problemima. Radni sastanak nije doneo pomak, a sada se postavlja pitanje da li će pomaka biti na Skupštini koja sledi i koja je jedina ligitimna za donošenje odluka.

Prvi ili ti nulti korak, da bi takmičenja u ABA i ABA 2 ligi počela je da svi klubovi upišu vlasnički udeo u sudski registar. Na taj način, liga i rukovodstvo bi dobili puni legitimitet i bili bi rešeni svi pravni problemi. Samim tim takmičenje bi moglo normalno da počne. Naravno, pre toga je potrebno usvojiti propozicije i sva ostala dokumenta za takmičenje.

Kod klubova postoji ogroman interes da se ABA liga nastavi, pa se svi nadaju da će nesuglasice biti rešene unutar takmičenja.

Skuština je ranije donela odluku da se ABA liga transformiše iz jtd društva u doo. Odmah zatim, uz mnogo odluka koje treba da se donesu, usledilo bi glasanje klubova o tome da li će se sporovi rešavati u Lozani ili Zagrebu. Odluka bi bila doneta većinom glasova.

Što se ABA 2 lige tiče, ona će gotovo sigurno za razliku od ABA lige biti organizovana turnirski, ili ti u popularnim balonima. Međutim, ipak treba sačekati petak, jer su dosadašnji sastanci pokazali da su svakakve promene u poslednjem trenutku moguće.