Čović za SK: A licenca? Bili smo daleko 10 miliona evra

Euroleague 27. nov 201815:40 > 15:40
KK Crvena zvezda

Predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović kaže za Sport klub da crveno-beli zbog finansija nikada nisu bili u mogućnosti da dobiju A licencu za učešće u Evroligi.

Iz elitnog takmičenja u ponedeljak je ozvaničeno ono što se već neko vreme znalo – od sledeće sezone brojaće 18 klubova, a licence su dobili minhenski Bajern i francuski Asvel sa Tonijem Parkerom na čelu. ABA liga i dalje ima jedno mesto, a region koji je košarci dao mnogo sada je na evropskoj periferiji.

“Ne mislim da je ABA liga zaboravljena, ali jeste svedena nepravedno na jedno mesto, dok je ranije čitav region imao tri mesta u elitnom takmičenju. Smatram da su to ‘zasluge’ iz vremena ABA Sidro lige. To je jedan problem, a drugi je taj što region očigledno još ne može da prati određene finansijske i strukturne standarde koje postavlja Evroliga“, počinje Čović za Sport klub i dodaje:

“Moje razmišljanje glasi da mi moramo da shvatimo da je košarka naš prvi sport i da svi zajedno – svi sportski radnici uz pomoć lokalnih samouprava i države – uspemo da podignemo standard svih klubova u Srbiji, a verujem da će to i ostali u regionu učiniti. Predstoji nam interesantan period“.

Povezano

Prethodnih pet sezona Zvezda je igrala u Evroligi – jednom je stigla do osam najboljih na Starom kontinentu, a u prvoj sezoni novog formata plej-of joj je izmakao za dlaku uprkos čak 16 pobeda u ligaškom delu takmičenja. Koliko je zapravo Zvezda bila daleko od A licence?

“Bila je daleko oko deset miliona evra, tako da kažem. Crvena zvezda ima infrastrukturne uslove i Beograd jeste veliki grad, ali treba u celu računicu uvesti i tržište. Ušli su Bajern i Asvel, a znate, Nemačka i Francuska su velika tržišta sa aspekta broja ljudi, ali i sa aspekta TV prava, što očigledno naš region još nije, nažalost“, konstatuje prvi čovek Zvezde i nastavlja:

“Kažem vam, Zvezda je bila daleko nekih deset miliona evra. Stvorena je i ta medijska spin budalaština, moram tako da je nazovem, da je Zvezda prošle sezone trebalo da bude na fajnal-foru, da se sve to radi zbog Zvezde… Evropa i Evroliga ne trpe takvo ponašanje. Zvezda je napravila sjajne rezultate, čak i u novom formatu koji po težini ni u kom slučaju ne može da se poredi sa onim starim sistemom po grupama“.

Spekuliše se i da se Evroliga neće zaustaviti na broju od 18, te da u dogledno vreme sledi i proširenje na 20 klubova.

“Videćemo, znam da postoje različita razmišljanja i da Evroliga ide oprezno, korak po korak. Mislim da će i liga sa 18 klubova biti veliki izazov – izuzetno su veliki napori i sada sa 16 klubova, a sada nam slede još četiri kola više, plus plej-of i fajnal-for. Ono što mi u našoj košarci moramo da prepoznamo jeste da u dobrom delu dolazi do NBA-izacije evropske košarke i da ona počinje da se vezuje za velike gradove“.

I, kakav bi trebalo da bude odgovor regiona, kako se uklopiti?

“Moramo dodatno da podignemo i oplemenimo infrastrukturu, kao i da naši klubovi budu na ovaj ili onaj način bogatiji, i u smislu budžeta i u smislu maksimalnog poštovanja fer-pleja koji je propisala Evroliga. Ono što mi imamo, za razliku od svih drugih, jeste mnogo talenata na ovim prostorima. Moramo mnogo da radimo na proizvodnji igrača i da napravimo slogu, da postoji zajednički pristup kada je u pitanju Srbija, ali i ceo region, u smislu Evrolige i Evrokupa. Evroliga je NBA liga, Evrokup kao neka druga NBA lige“, zaključio je Čović za Sport klub.