Bertomeu: Razumem Partizanovu frustraciju, ali…

Euroleague 31. maj 202013:00 > 13:04
Youtube Sportklub

Đordi Bertomeu, prvi čovek Evrolige, u ekskluzivnom intervjuu za Maxbet radio pričao je o novonastaloj situaciji posle prekida sezone u najeminentnijem košarkaškom klupskom takmičenju...

Printscreen

Španac je prokomentarisao i mišljenje javnosti da su neki klubovi, poput Zenita i Valensije nagrađeni ostankom u Evroligi i naredne sezone, a da su Partizan i Virtus oštećeni.

Valensija je mogla sebi da obezbedi učešće i naredne sezone, ali okolnosti to nisu dozvolile. Nepravedno je da se kaže da Valensija ne može sada da igra Evroligu. Nisu klubovi krivi za okolnosti koje su se dogodile i samim tim im ne možemo uskraćivati prava. Ko bi mogao da garantuje da bi Partizan ili Virtus izborili plasman u Evroligu? Nema kriterijuma po kojim bismo izabrali Partizan da igra Evroligu naredne sezone, jer nije bilo mogućnosti da biramo nekoga ko ne bi bio šampion na terenu. Svih osam timova su imali podjednake šanse da se bore za titulu u Evrokupu. Kada se sezona završila, oduzeta im je ta prilika da se bore.

Povezano

Na „temu Partizan”, Bertomeu je dodao još i ovo:

Jasno je da je Partizan u poslednje dve godine uradio ozbiljan posao. Novi predsednik kluba mi je objasnio da je njegov plan bio plasman u Evroligu i razumem frustraciju koju mogu da imaju, kako klub, tako i navijači jer je sezona bila odlična. Ali, zbog već pomenutih okolnosti ne mogu da ostvare zacrtane ciljeve. Ipak, mislim da taj isti osećaj imaju i navijači Anadolu Efesa. Ako se Partizan ne odvoji od zacrtanog puta Evrolige, siguran sam da će doći do nagrade.

Upitan da li će i u budućnosti biti jedno mesto za predstavnika ABA lige, Bertomeu je rekao:

Oduvek smo bili jasni. Ne možemo biti bez predstavnika regiona, koji je proizveo toliko talenata. To je za nas fundamentalni region. Svaki region ima svoje karakteristike, a ovaj region poseduje veliku strast prema košarci i zato ćemo uvek imati jednog predstavnika ovog regiona.

Na pitanje da li će to biti „predstavnik, ili šampion ABA lige”, prvi čovek Evrolige, rekao je sledeće:

To je problem koji se ne dešava samo u Jadranskoj ligi. Slično je i u Nemačkoj. Uslovi učešća u Evroligi su sve strožiji, jer želimo takmičenje na najvišem nivou. To je prirodni proces. Neki klubovi u Grčkoj, Španiji i Italiji vide da ne mogu da ispune naše uslove. Moramo da budemo selektivni. Kvalitet nije igrati dobru košarku samo jednu sezonu. Kvalitet je dobro organizovani klub, koji ima kontinuitet, strategiju na duže staze. Pričaću na primeru Španije. Tu postoje klubovi koji znaju da Evroliga nije za njih, jer nisu u stanju da dostignu potrebne uslove. Ipak, ono što želim da još jednom naglasim, ABA liga će uvek imati predstavnika. Nikada neću dozvoliti da ABA liga ostane bez predstavnika.

O eventualno novom fajnl-foru Evrolige u Beogradu, Bertomeu je rekao i ovo:

Voleli bismo da naredne sezone igramo F4 u Kelnu u Nemačkoj. Dugo smo radili kako bismo to realizovali. Razgovaramo sa gradom i optimista sam da ćemo ići u Keln. Nije još zvanično, ali postoji obostrana volja. Što se Beograda tiče, bio je izvanredan domaćin. Zahvaljujem se svima u Srbiji koji su se ponudili da nam pomognu da završimo sezonu. Da se sezona nastavila, najverovatnije bi se sve igralo u Srbiji. Uživali smo pre nekoliko godina u Beogradu kada je bio završni turnir i sasvim je sigurno da će Beograd u nekom trenutku ponovo biti domaćin, jer je to zaslužio.”, rekao je prvi čovek Evrolige u ekskluzivnom intervjuu na Maxbet Radiju.