Danilovićev program u 14 tačaka

Srbija KLS 9. dec 201612:27 > 12:29
SK

Predrag Danilović postaće novi predsednik Košarkaškog saveza Srbije, a rekao je da mu to predstavlja čast i priznanje za sve što je postigao.

„Posle razgovora sa mnogim istaknutim ljudima srpske košarke, prihvatio sam predlog velike većine delegata Skupštine da budem kandidat za predsednika KSS. Ovaj predlog i podrška koju sam dobio predstavljaju za mene veliku čast, a ujedno i priznanje za sve što sam do sada postigao, prvo kao igrač, a potom i kao sportski funkcioner“, rekao je Danilović u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Danilović je jedini podneo kandidaturu do četvrtka u podne, kada je isticao rok, a tada je dao i predlog za potpredsednike: Ana Joković (potpredsednik za žensku košarku), Igor Rakočević (za mušku košarku), Bojan Radun (za finansije i marketing) i Dušan Projović (za takmičenja).

Legenda srpske košarke u saopštenju je predstavio svoj program u 14 tačaka:

– Potrebno je obići sve regione i gradove gde je košarka aktivna, bila aktivna ili može da bude aktivna. Otvoriti dijalog sa klubovima u Nišu, Novom Sadu, Kraljevu, Čačku, Užicu, Leskovcu, Kragujevcu, Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Jagodini, Zrenjaninu, Boru… kao i sa gradonačelnicima svih sredina sa ciljem maksimalne decentralizacije košarke i pružanja prilike svim sredinama da se aktivno uključe u omasovljenje košarke i učestvovanje u najjačem rangu takmičenja. Napraviti kult lokalnog kluba.

– Napraviti presek stanja u mlađim kategorijama, uraditi analizu igrača kako bismo na pravi način razvili super zvezde, igrače svetskog formata, igrače koji prave razliku, naslednike Teodosića. Napraviti detaljan plan kako bi svaki igrač ispunio svoje potencijale (npr. kako da Bogdanović postane prava super-zvezda kakva može da bude). Sa druge strane, reprezentacija nema dostojnu zamenu za plejmejkera u bliskoj budućnosti i mora se raditi na tome kako bi se obezbedio kontinuitet rezultata na međunarodnoj sceni. Obaviti razgovor sa svim relevantnim stručnim licima i uključiti i trenersku organizaciju i klubove, jer nam budućnost košarke zavisi kako od razvijanja super-zvezda, tako i od razvijanja velikog broja dobrih, reprezentativnih igrača. Ovo je jedna od najvažnijih stvari kojom se treba pozabaviti i veoma je bitna i uloga klubova u ovome. Razgovarati sa klubovima i sagledati njihovu strategiju i razmišljanja na tu temu. Klubovi moraju da preuzmu odgovornost, te budu deo strategije razvoja mladih igrača – svi moramo raditi u istom interesu. U saradnji sa klubovima i regionima analizirati rad sa mladim igračima, napraviti presek stanja u takmičenjima i sagledati da li su potrebne određene izmene.

– Definisati strategiju nastupa na evropskim i svetskim prvenstvima za mlađe kategorije – da li je cilj učešće, rezultat ekipe ili stvaranje super-zvezda. Odvojiti uticaj spoljnih faktora na sastave reprezentacija, izbore trenera, vreme priprema, sastava stručnih štabova, što su izuzetno važni segmenti za dalji razvoj košarke kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji. Posebno je potrebno definisati interese u takmičenjima U20 EP i na Univerzijadi.

– Napraviti strategiju organizovanja evropskih prvenstava za mlađe kategorije u Srbiji, analizirati posebno finansijske aspekte i eventualno strateški organizovati svake godine po jedno prvenstvo za različite mlađe kategorije.

– Učiniti sve da seniorska muška reprezentacija nastupi u najjačem sastavu na EP 2017 kako bi tim došao do cilja – osvajanja medalje. Potrebno je obezbediti sve potrebne uslove kako bi muška reprezentacija obezbedila plasman na SP 2019 u Kini, a kasnije i plasman na OI u Tokiju.

– Učiniti sve da ženska seniorska reprezentacija nastupi u najjačem sastavu na EP 2017 sa dva osnovna cilja – medalja i plasman na SP 2018 u Španiji.

– Iskoristiti novi sistem takmičenja kako u ženskoj košarci (koji je već na snazi) tako i u muškoj košarci (koji kreće od novembra 2017) radi igranja kvalifikacionih utakmica na celoj teritoriji Srbije – omasovljenje našeg sporta i davanje mogućnosti svim sredinama da vide i podrže nacionalni tim su od velikog značaja za organizaciju i sport uopšte. Istovremeno, novi sistem takmičenja iskoristiti i radi promocije novih igrača i novih zvezda srpske košarke.

– Nastaviti sa kandidaturom za EP za žene 2019 i SP za muškarce 2023. Sagledati sve aspekte kandidature, napraviti strategiju i angažovati sve relevantne državne institucije koje mogu da pomognu. Interno napraviti lobi strategiju kako nastupiti u inostranstvu da bi se obezbedila podrška za obe kandidature.

– Maksimalno se angažovati na daljem razvijanju 3×3 discipline. Trenutna situacija i trud koji je u poslednjoj godini napravljen model su za budućnost i treba ga još više unaprediti da bi ako 3×3 postane olimpijska disciplina bili spremni da se borimo za medalju u Tokiju 2020- u obe konkurencije.

– Uraditi analizu Mini basketa, strateški vezati poziciju Mini basketa za 3×3, uticati na omasovljenje programa i istovremeno iskoristiti Mini basket radi razvoja osnovnih parametara košarkaške igre kako bi deca imala adekvatnu školu kada naprave prelazak ka košarci.

– Unaprediti saradnju sa trenerskom organizacijom, jer je važna uloga iste u strategiji razvoja košarke. Definisati ciljeve, uraditi analizu školovanja i usavršavanja kadrova, definisati ulogu trenerske organizacije u razvoju igrača, videti koje su mogućnosti trenerske organizacije i kako istu maksimalno usključiti u aktivnosti razvoja igrača.

– U saradnji sa državnim organima obezbediti realne izvore finansiranja kao najvažniji preduslov u funkcionisanju organizacije i ostvarenju svih programa. Učiniti napor da se košarka marketinški pozicionira i napravi dodatan iskorak ka obezbeđivanju sredstava iz realnih marketinških prihoda. Maksimalno pooštriti finansijsku disciplinu u svim segmentima, sagledati potrebe Kuće košarke, regionalnih kancelarija, broja zaposlenih, honorarnih, te spoljnih saradnika – uskladiti potrebe u skladu sa mogućnostima.

– Uskladiti normativna akta za Zakonom o sportu i modernizovati sve pravilnike u skladu sa strategijom i potrebama razvoja košarke.

– Definisati dugoročne strategije KSS u međunarodnoj košarci i obezbediti najkvalitetnije kadrove sposobne da predstavljaju KSS i zastupaju interese KSS u međunarodnim organizacijama. Nastaviti dobru saradnju sa FIBA, FIBA Europe, uskladiti interese prema privatnim ligama koji štite interese srpske košarke. Obezbediti maksimalnu zastupljenost kadrova u svim organizacijama gde se odlučuje u sportu u Srbiji (Olimpijski komitet, Sportski savez Srbije, lokalne sportske samouprave). Saradnju sa Ministarstvom sporta zadržati na najvišem nivou.