Rašićeva i Vakifbank osvojile Ligu šampiona!

Odbojka 23. apr 201719:39 > 19:53
Pier Marco Tacca/Anadolu Agency/Getty Images

Odbojkašice turskog Vakifbanka, za koji igra i srpski srednji bloker Milena Rašić, su pobednice ovogodišnjeg izadanja CEV Lige šampiona, pošto su u finalnom meču bile bolje od italijanskog Koneljana sa 3:0 u setovima.

Finale, koje je igrano u Trevizu, nije donelo previše neizvesnosti, pošto su turske odbojkašice slavile sa 25:19, 25:13, 25:23, što je bilo dovoljno za treću evropsku krunu ekipe Vakifbanka. 

Prethodno je u borbi za treće mesto turski Ezačibaši bio bolji od Dinama iz Moskve sa 3:1 (25:19, 19:25, 25:23, 25:22). 

Najefikasnija u borbi za titulu je bila kineska odbojkašica Džu Ting, koja je pobedi Vakifbanka doprinela sa 22 poena, dok ju je pratila Loneke Slutjes sa 14 poena, kao i Kimberli Hil sa 11 poena. Srpska odbojkašica Milena Rašić je za tri seta ubeležila tri poena. 

Najbolja u redovima Koneljana je bila Serena Orolani sa 12 poena, dok su sve ostale igračice italijanske ekipe bile jednocifrene. 

Milena Rašić je postala peta Srpkinja koja se okitila evropskom titulom, posle Mire Golubović, Jelene Nikolić, Jovane Brakočević i Jovane Stevanović. Zlatnu medalju začinila je i laskavim priznanjem za jednog od dva najbolja srednja blokera završnog turnira.

Zanimljivo da je ovo bilo i sedmo uzastopno finale Lige šampiona za odbojkašice, završeno posle samo tri seta.

Pehar Gozde Кirdar, kapitenu Vakifbanka, uručio je Aleksandar Boričić, predsednik Evropske odbojkaške konfederacije.

Pored MVP-ja, Кineskinje Džu Ting, individualna priznanja dobile su još Naz Ajdemir Akjol (Vakif, najbolji dizač), Loneke Slutjes (Vakif, korektor), Кim Hil (Vakif, primač 1), Кelsi Robinson (Кoneljano, primač 2), Rejčel Adams (Ezačibaši, bloker 2) i Monika De Đenaro (Кoneljano, libero).