Sat u tenisu ili ne: Prilagodiće se Novak i Rafa…

ATP 31. jul 20188:51 > 8:51
Mitchell Layton/Getty Images

Turnir u Vašingtonu prvi je na kojem se koristi sat koji meri vreme između poena (25 sekundi), a ATP, WTA i USTA (Američka teniska asocijacija) izdali su saopštenje u kojem se pojašnjavaju sva prateća pravila – sat će se koristiti i na US openu, poslednjem Gren slem turniru u sezoni.

Priredila: Ana Mitrić

Sat je testiran u kvalifikacijama prošle godine, kao i na NextGen turniru u Milanu, ali Vašington je definitivno probio led kada je reč o glavnom žrebu.

Sat će biti korišćen tokom cele US open serije, a posle US opena upravni odbor ATP sastaće se i odlučiti da li će on biti korišćen tokom cele 2019. godine. Iako svaki Slem za sebe donosi odluku, Australijan open već je pokazao interesovanje, spekulisalo se i da će Vimbldon učiniti isto, a tri od četiri Slema već su koristili sat u kvalifikacijama.

Igrači, sudije i navijači mogu da vide sat jer se on nalazi na terenu. Nijedno pravilo nije se promenilo, ali jeste način primene pravila.

“Promene su namenjene tome da se ubrza ritam igre i da se isti standardi sprovode u kontinuitetu“, rekao je na sastanku sa novinarima Gejl Brejdšo, izvršni potpredsednik ATP za pravila i takmičenja. Dodao je da ATP razmatra tu opciju godinama, čak i pre maratonskog finala Đokovića i Nadala u Melburnu 2012. godine (5 sati i 53 minuta).

Postoji i sat za zagrevanje u skladu sa pravilom 1-5-1. Kada oba igrača dođu do svoje stolice, imaju do minut da se nađu sa sudijom na mreži. Posle bacanja novčića, sledi pet minuta zagrevanja, a onda je na raspolaganju dodatni minut da obojica/obe budu spremni/spremne za igru.

Uloga sudija i dalje je velika jer su oni ti koji startuju sat, mogu da koriste sopstveno rasuđivanje kada da ga pokrenu. Primera radi, ako je poen bio izuzetno dug i izmami mnogo aplauza sa tribina, sudija će sačekati da se buka stiša kako bi rekao rezultat i startovao sat. Ipak, kada sat pokaže nulu, sudija je obavezan da izda upozorenje.

Ako server prekorači 25 sekundi, on/ona prvo dobija upozorenje, a za svaki sledeći prekršaj gubi prvi servis. Ako igrač na riternu prekorači vreme, prvo dobima upozorenje, a onda gubi poen za svaki sledeći prekršaj.

Cilj svega navedenog jeste da se maksimalno umanji bespotrebna potrošnja vremena tokom mečeva, kao i to da svi znaju na čemu su – igrači će znati da ih tretiraju korektno i neće više biti rizika da su sudije popustljivije prema jednim, a strože prema drugim igračima. Takođe, prilikom opomene ni navijači kraj TV ekrana neće se više pitati šta se događa jer će i oni moći da vide sat.

“Sat postoji da bismo sve te stvari ukinuli. U prošlosti bi sudije pustile da nešto prođe tek tako – možda je toi bio zdrav razum nekada, ali možda i nije. Iz perspektive igrača, stav je sledeći: ‘Ako stvarno želite da sprovedete to pravilo, stavite sat da vidimo koliko vremena imamo“, dodaje Bredšo.

Već je bilo pozitivnih reakcija igrača. Bredšo je naveo primer jednog igrača koji je igrao po jako toplom vremenu, prišao da servira, onda video da ima još 12 sekundi, pa je udahnuo još koji put i “kupio“ još malo odmora.

„I Đoković i Nadal (oni igraju ‘sporije’), kada vide da postoji sat, prilagodiće se“, ističe Bredšo.

Cilj jeste da opomena za prekoračenje vremena bude manje, a Bredšo je uveren da će većina igrači promenu videti pozitivnom kada odigraju prvi meč. Sat će se takođe koristiti i za medicinske tajm aute (od momenta kada se utvrdi problem, počinju tri minuta) i za pauze između gemova.

Bredšo je dodao da se tokom Vimbldona o svemu vodila diskusija sa Savetom igrača, čiji je Đoković predsednik, i da su igrači dali podršku, kao i da će posle US opena USTA tražiti reakcije igrača, navijača i televizija koji prenose turnire kako bi se utvrdilo da li će promena biti trajna. Ipak, igrači tek treba da se oglase, a ima i nekih koji nisu oduševljeni.

“Lično, neće mi biti lako. Neću imati mnogo vremena između poena da razmišljam o tome gde da smestim sledeći servis, a i biće malo komplikovano kad je vruće. Ima različitih igrača, neki igraju brzo, neki vole više vremena. Možda je to dobro za navijače da vide više poena i brže poene, ali ne znam da li je dobro za igrače“, rekao je Kei Nišikori.

Za kraj, postoji još jedna promena koja bi u budućnosti mogla da se pojavi, a to je da igrači sami moraju da idu po peškire umesto da ih im dodaju skupljači lopti. Osim higijene, razlog je taj da se smanji navika igrača da posle svakog poena idu po peškir, čak i kada im nije potreban.

Osim u Vašingtonu, sat će biti tu na Rodžers kupu, San Hozeu, Sinsinatiju, Nju Hejvnu, Vinston-Sejlemu i US openu.