Cicipas slomio Dimitrova, Fučovič ispustio Rubljova

Roland Garros 5. okt 202015:29 > 15:31
Getty Images/Clive Brunskill

Stefanos Cicipas i Andrej Rubljov čine treći četvrtfinalni par na Rolan Garosu – Grk je pobedio Grigora Dimitrova sa 6:3, 7:6 (11-9), 6:2, dok je Rus bio bolji od Martona Fučoviča 6:7 (4-7), 7:5, 6:4, 7:6 (7-3).

U duelu Cicipasa i Dimitrova odlučujući je bio drugi set. Uprkos tome što je Bugarin igrao bolje, jedine tri brejk šanse imao je Cicipas u ranoj fazi seta. Na kraju je odlučivao taj brejk u kojem su obojica blistali – Dimitrov je sjajnim bekhendima spasao dve set lopte, ali je na svoje dve set lopte pravio greške forhendom. Konačno, na trećoj set lopti Grka nije Dimitrov sa dovoljno spina pokupio jednu nižu loptu – mreža i 2-0 za Cicipasa.

Grk je već u ranoj fazi trećeg seta napravio brejk i na kraju je ispalo rutinski, mada je lako moglo da se zakomplikuje. Cicipas je imao 24 vinera i 30 grešaka, a isti odnos kod Dimitrova glasio je 22-53.

Znatno dramatičnije bilo je u mađarsko-ruskom okršaju, ali Fučović nije uspeo da ponovi iznenađenje kao na startu turnira sa Medvedevom. Ispustio je Marton brejk viška u prvom setu, ali je slavio u taj brejku.

Igrao je odlično Fučović, poveo sa 5:2 u drugom setu, ali kao i toliko puta tokom turnira, rival Rubljova ne uspeva da privede set kraju iz povoljne pozicije. Zaređao je sa neiznuđenim greškama Mađar, a Rus je vezao pet gemova i potom osvojio treći set u kojem je opet Fučović napravio brejk.

Treba odati priznanje Mađaru što ga ni to nije potpuno pokolebalo, četvrti set bio je najtvrđi od svih, nije bilo brejk šansi sve do desetog gema kada je Fučovič imao 0-40 i tri vezane set lopte. Bekhend daleko u aut, loš drop šot i jedan dobar napad Rubljova – otišle su sve tri, a u potonjem taj brejku ponovo je Rus bio bolji i došao je do svog trećeg Gren slem polufinala sa 22 godine, u meču koji je trajao tri sata i 54 minuta.

Nedavno su Cicipas i Rubljov igrali u finalu Hamburga, Grk je servirao za meč, ali je Rus na kraju ipak slavio.