Hiršeru prvo zlato u veleslalomu!

Alpsko skijanje 17. feb 201714:41 > 14:43
Alexander Hassenstein/Bongarts, Getty Images

Austrijski skijaš Marsel Hiršer osvojio je zlato u veleslalomu na Svetskom prvenstvu u švajcarskom Sankt Moricu. Hiršeru je to prva titula svetskog šampiona u veleslalomu, pošto je prethodno osvojio po jednu u slalomu i superkombinaciji.

Hiršer je do zlata došao ukupnim vremenom od 2:13.31 minuta, sa 25 stotinki prednosti u odnosu na sunarodnika Rolanda Lajtingera. Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se Norvežanin Leif Kristijan Haugen.

Posle prve vožnje, Hiršer je bio 26 stotinki ispred još jednog Austrijanca Filipa Šerghofera, dok je treći bio Aleksi Pantiro, još devet stotih delovan sekunde dalje. Norvežanin Henrik Kristofersen, koji se uz Hiršera i Pantiroa smatrao favoritom, imao je peto vreme, oko pola sekunde iza aktuelnog osvajača Svetskog kupa.

Druga vožnja je kasnila zbog pada kamere, koju je srušio avion tokom aerošoa, ali to nije Hiršera omelo da pokaže svoju nadmoć. Lajtinger, koji je bio šesti posle prve runde, pred veliko finale je držao čelo, a redom je gledao kako rivali ne mogu ga da prestignu. Hiršer je izgubio najmanje vremena – 38 stotinke, a najviše Pantiro, koji je morao da se zadovolji sedmim mestom.

Kristofersenu je medalja izmakla za pet stotinki, pošto je zauzeo četvrto mesto, ispred Šerghofera, Matsa Olsona iz Švedske i Pantiroa. Prvu desetoricu kompletirali su Džastin Murisije iz Švajcarske, Francuz Matje Fevr i Rikardo Toneti iz Italije.

Alexis Boichard/Agence Zoom/Getty Images

Od skijaša iz regiona, najbolji je bio Hrvat Filip Zubčić na 19. mestu.

Hiršeru je titula u veleslalomu treća svetska u karijeri, posle slaloma 2013. godine u Šladmingu i kombinacije 2015. u Biver Kriku.

Ovo je stvarno genijalno. Bilo mi je potrebno šest godina da osvojim zlatnu medalju u veleslalomu. Pre dve godine u Biver Kriku i 2013. u Šladmingu sam morao da se zadovoljim drugim mestom. Ovo je zaista olakšanje i satisfakcija. Ne znam da li se to primećivalo, ali borio sam se kao lav. Sve vreme sam govorio sebi: ‚gas,gas,gas‘. Srećan sam što je sve to urodilo plodom. Ne znam zašto je to tako, ali ovo je bila jedna od najtežih trka mog života, potpuno sam slomljen. Što se mene tiče, mogao bih odmah da krenem kući. Ali, sada kada sam dostigao svoj cilj, biću mnogo opušteniji na trci slaloma u nedelju. Videćemo samo koliko ću se energetski oporaviti do tada“, rekao je Hiršer posle pobede.

Zlatom u veleslalomu, Hiršer je doneo Austriji drugo najsjajnije odličje u Sankt Moricu, a prethodno je osvojila Nikol Šmidhofer u superveleslalomu. Jedinom preostalom medaljom okitila se Mikaela Kirhgaser, koja je bila bronzana u kombinaciji.

Na Svetskom prvenstvu u Sankt Moricu naredna trka je na program u subotu, za kada je zakazan ženski slalom.