Obesmislio alpsko skijanje: Odermat već obezbedio Globus!

Marko Odermat
AP Photo/John Locher via Guliver

Fantastični Marko Odermat obezbedio je novi Veliki kristalni globus, pošto je na čak 10 trka do kraja Svetskog kupa ostvario nedostižnu prednost. Švajcarski skijaš je u subotu uveče po srednjoevropskom vremenu u Palisejds Tahou u Kaliforniji došao do desete uzastopne pobede u SK u disciplini velelsalom.

Nastavlja 26-godišnjak jednu od najdominantnijih sezona u istoriji alpskog skijanja – matematički je obezbedio treću uzastopnu titulu čitav mesec pre poslednjih trka. . Na deset trka do kraja sezone – ukupno ih ima 38 – Odermat ima 1.001 poen, pa najbliži pratilac Manuel Feler ne može ni teoretski da ga stigne.

Zimski sportovi:

Poslednji koji je osvojio tri titule zaredom bio je Marsel Hiršer.

Odermat je zabeležio čak 11. pobedu u ovom izdanju Svetskog kupa i jasno j da gledamo jednu od najboljih individualnih sezona u istoriji ovog takmičenja. Međutim, niko od najdominantnijih (Herman Majer 2000. i 2001, Tina Maze 2013, Mikaela Šifrin 2019. i 2023. godine) nije obezbedio titulu na deset trka do kraja! Odermat je trenutno najbolje rangirani skijaš sveta u spustu, veleslalomu i superveleslalomu, dok se u slalomu Švajcaraca ne takmiči.

U subotu su se na podijumu pored Odermata našli i Norvežanin Henrik Kristofersen (+0,12s) i Amerikanac River Radamus (+1,37s). Bio je to prvi podijum na Svetskom kupu za 26-godišnjeg Radamusa, momka koji dolazi iz istog mesta iz kojeg potiče i Mikaela Šifrin.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare