Atletika tuguje: Poginuo svetski rekorder Kelvin Kiptum

Atletika 12. feb 20240:09 5 komentara
Kelvin Kiptum
Flatemerschx via Guliver

Kenijski atletičar Kelvin Kiptum, aktuelni svetski rekorder u maratonu, poginuo je u nedelju u saobraćajnoj nesreći, prenose svetski mediji. Imao je 24 godine. Smrt je potvrdila lokalna policija u Keniji.

Kiptum je u 23 časa po lokalnom vremenu izgubio život. Vozio je svoju tojotu premio u blizini Kaptagata, a pored njega je u automobilu bio i njegov trener Garve Hakizamana iz Ruande, koji je takođe izgubio život. U vozilu se nalazila i žena po imenu Šeron Kosgej, koja je sa teškim povredama prevezena u najbližu bolnicu.

Povezano:

Kiptum je bio superzvezda svetske atletike, jedini čovek koji je istrčao maraton za manje od dva časa i jednog minuta po uslovima koje priznaje Svetska atletska federacija. Prethone nedelje njegov rekord je i zvanično priznat, a Kiptum se spremao da 14. februara na maratonu u Roterdamu postane prvi čovek koji bi ovu trku završio za manje od dva sata.

Sa reprezenacijom Kenije trebalo je da nastupi na Olimpijskim igrama u Parizu.

Na prethodnom izdanju Čikaškog maratona Kiptum je „razbio“ svetski rekord, istrčavši 2:00:35.

Saučešće porodici i prijateljima Kelvina Kiptuma upućuju svi viđeni ljudi iz atletskog sveta, kao ličnosti iz javnog života Kenije.

„Dobili smo katastrofalne vesti i žalimo zbog odlaska izuzetne osobe i ikone kenijske atletike. Naša nacija tuguje zbog odlaska istinskog heroja“, tvitovao je Raila Odinga, nekadašnji premijer Kenije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare