Autobiografija Kare Gučer otkrila nove Salazarove skandale

Kara Gaučer i Alberto Salazar
AP Photo/Douglas C. Pizac

Autobiografija bivše američke atletičarke, Kare Gučer pod nazivom "Najveća trka", već je na tržištu, a u njoj svetska vicešampionka na 10.000 metara govori o užasnim detaljima maltretiranja, koje je pretrpela od trenera Alberta Salazara.

Gučerova je svog nekadašnjeg „učitelja“, pre mnogo godina optužila za seksualni napad, a sada je izvukla sećanja iz tog užasnog čina.

„Alberto je bio toliko moćan i niko njegove postupke nije dovodio u pitanje. Mislila sam da nema šanse da me povredi na taj način. Mislila sam da je samo loš maser, ali u stvarnosti sam bila paralizovana, nisam znala kako da mu kažem i kako da prihvatim te stvari… Dešavalo se i ranije.

Poslednji put kada sam osetila da njegov prst stiže tamo gde nije trebalo da bude, osetila sam se tako neprijatno, da sam otišla i da se nikada više nisam vratila.

Ne pišem ovo da bih rasturila industriju i sport. Osećam da bi stvari mogle da budu bolje za generacije koje dolaze“, pričala je atletičarka, koja je priznala da trenutno na terapiji.“

Podsećamo da je čuveni američki atletski trener Alberto Salazar doživotno suspendovan iz ovog sporta 2021. godine, zbog seksualnog i psihičkog zlostavljanja. Sankciju mu je odredio Američki centar za bezbedan sport.

Pre toga, u 2019. godini, brojni takmičari, među kojima su bili Meri Kejn, Kara Gučer i Ejmi Begli, optužili su trenera da ih je emotivno i fizički zlostavljao, tokom saradnje na projektu kompanije „Najk“.

Salazar (62), koji je kubanskog porekla, pobedio je na maratonima u Bostonu i Njujorku početkom osamdesetih godina prošlog veka. U trenerskoj karijeri radio je sa osvajačima olimpijskih medalja, kao što su Mo Farah i Gejlen Rup.

Salazar takođe služi kaznu zbog kršenja antidoping pravila.

Komentari (0)

Vidi sve komentare