Evropska atletika potvrdila suspenziju Rusiji i Belorusiji

Atletika 15. mar 202313:31 0 komentara
Dobromir Karamarinov
Photo: Gulliver Image

Evropski savet atletike, sastao se danas u Lozani, a glavna tačka dnevnog reda biće pripreme za Evropski atletski kongres 2023., koji je na programu sledećeg meseca. U isto vreme, čelnici Evropske atletike potvrdili su trenutni stav da se takmičarima iz Rusije i Belorusije zabrani bilo kakvo učešće na sportskim događajima, dok se rat u Ukrajini ne završi.

Posle ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, Svetski atletski savet odlučio je 1. marta da uvede sankcije protiv svojih federacija članica – Rusije i Belorusije. Evropski atletski savet je iste večeri jednoglasno odlučio da sledi stav Svetske atletike.

Evropska atletika i dalje snažno podržava stav prvobitno iznet u saopštenju od 1. marta 2022. godine, da će „svi sportisti, pomoćno osoblje i drugi zvaničnici iz Rusije i Belorusije biti isključeni iz učešća na takmičenjima iz kalendara Evropske atletike u doglednoj budućnosti i sa trenutnim efektom“.

Rat u Ukrajini traje već više od godinu dana, a Evropski atletski savet je potvrdio kontinuiranu pomoć atletskoj federaciji Ukrajine, nakon što je već pružio značajnu pomoć sportistima iz ove zemlje, u proteklih 12 meseci.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!