Krauzeru napokon zlato, olimpijski prvak se povredio!

Atletika 18. jul 20228:23 > 8:24 0 komentara
Rajan Krauzer
Guliver Images

Amerikanac Rajan Krauzer osvojio je zlato u bacanju kugle na Svetskom prvenstvu u Oregonu – hicem od 22,94 metra, što predstavlja novi rekord svetskih šampionata.

Tako je 29-godišnjak – koji je rodom baš iz Oregona – dodao i svetsko zlato kolekciji od dva olimpijska, kao i svetskom rekordu koji drži.

Amerikanci su pokupili i preostale dve medalje – drugi je bio Džo Kovač hicem od 22,89 metara, njegov najbolji hitac u sezoni, a bronzanu medalju osvojio je Džoš Avotunde sa 22,29 metara, što je njegov najbolji rezultat u karijeri.

Hrvat Filip Mihaljević završio je na šestoj poziciji hicem od 21,82 metra, a ispred njega bili su još Tom Volš sa Novog Zelanda (22,08m) i Darlan Romani iz Brazila (21,92).

Amerikanke su dominirale i u skoku s motkom, pošto su uzele zlatnu i srebrnu medalju – 31-godišnja Kejti Nedžot preskočila je 4,85 metara za zlato. I to iz prvog pokušaja, pa je tako spojila olimpijsko i svetsko zlato.

Istu visinu, ali iz više pokušaja, preskočila je njena zemljakinja Sendi Moris, dok je treće mesto zauzela Novozelanđanka sa 4,80.

Medalja je umalo izmakla Tini Šutej – Slovenka je preskočila 4,70 i završila je kao četvrta, dok je peta bila Grkinja Stefanidi.

U trci muškaraca na 110 metara s preponama, zlatnu medalju odbranio je Grent Holovej u vremenu 13,03. Holovej, srebrni iz Tokija, nedavno je na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu uzeo zlato i na 60 metara s preponama.

Olimpijski šampion Hansl Parčment povredio se pred trku i na kraju nije nastupio.

Drugo mesto zauzeo je takođe Amerikanac Trej Kaningem u vremenu 13,08, a bronzanu medalju osvojio je Španac Asijer Martinez svojim ličnim rekordom od 13,17 sekundi.

Četvrti je bio Poljak Damijen Ciker u vremenu 13,32, a slede Zeler, Brajtvajt, Alen…