Marš žena na Versaj inspirisao maratonsku stazu za OI 2024.

Atletika 10. nov 202214:46 0 komentara
Printscreen

Organizator Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine predstavili su trasu maratona i trasu trke na 10 kilometara. Prvi put u istoriji, maratonska trka biće otvorena za širu javnost.

Predsednik Organizacionog komiteta Toni Estange, gradonačelnica Pariza Ana Hidalgo i drugi visoki zvaničnici i predstavnci sponzora prisustvovali su predstavljanju staze.

Kako je najavljeno, staza je izvanredna, izazovna i inspirativna. Prilikom planiranja rute organizatori su inspiraciju pronašli u „Maršu žena na Versaj“ koji se odigrao 5. i 6. oktobra 1789. kada je između šest i sedam hiljada Parižanki marširalo kroz grad do Versaja kako bi naterale kralja da se vrati u palatu.

Trasa će prolaziti pored nekih od najlepših i najpoznatijih znamenitosti Pariza, uključujuji i Luvr, Grand palasion, dvorac Versaj i Ajfelov toranj.

Staza nije ni malo laka, ima ukupan uspon od 438 metara, a nakon posebnog dizajna dobila je odobrenje Svetske atletske federacije.

Prvi put u istoriji maratonska trka biće otvorena za širu javnost – tako će zaljubljenici u atletiku moći da trče istom stazom kao i olimpijci.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!