Olimpijski prvak umalo ostao bez finala!

Atletika 16. jul 20228:41 1 komentar
Đanmarko Tamberi
Guliver Images

Prvog dana Svetskog prvenstva održane su kvalifikacije u brojnim disciplinama – malo je nedostajalo da olimpijski prvak u skoku uvis Đanmarko Tamberi ostane bez finala, a Hrvat Filip Mihaljević prošao je u finale u bacanju kugle, dok je Slovenka Tina Šutej isto učinila u skoku s motkom.

U preliminarnoj, četvrtfinalnoj rundi na 100 metara, najbrži je bio Fred Kerli u vremenu 9,79s, drugi je bio Trejvon Bromel sa 9,89, a ispod 10 sekundi išli su i Oblik Sevil, Letsli Tebogo, Žarnel Hjuz, Abdul Hakim Sani Braun i Emanuel Matadi.

Đanmarko Tamberi, olimpijski šampion u skoku uvis, jedva se plasirao u finale, ali je na kraju ipak uspeo. Loše je izgledalo za 30-godišnjeg Italijana, dvaput je obarao lestvicu na 2,25, uspeo je iz trećeg pokušaja da je preskoči, a isto se dogodilo i na 2,28m, tek iz trećeg pokušaja.

Mutaz Esa Baršim, sa kojim je Tamberi podelio zlato u Tokiju, i četvrti sa OI Sanghjok Vo iz Južne Koreje – lako su preskočili 2,28m i plasirali se u finale koje je na programu u ponedeljak. Hamiš Ker, treći sa Svetskog dvoranskog šampionata, nije uspeo da se plasira u finale.

Finalisti: Sanghjok Vo, Đango Lovet, Andrij Protsenko, Mutaz Esa Baršim, Luis Enrike Zajas, Tomohiro Šino, Džuvon Harison, Jinatan Kapitolnik, Džoel Bejden, Šelbi Mekjuen, Đanmarko Tamberi, Edgar Rivera, Mateuš Pržibiljko.

U kvalifikaijama u bacanju kladiva, superiorni su bili Poljaci – olimpijski šampion Vojčeh Novicki, kao i četvorostruki uzastopni svetski šampion Pavel Fajdek. Upravo je Fajdek bio najbolji sa 80,09 metara, treći je bio Novicki sa 79,22m, a treći domaći takmičar Danijel Hauf sa 79,34m. Slede Bence Halaš iz Mađarske i Rudi Vinkler iz SAD.

Finalisti: Pavel Fajdek, Danjel Hauf, Vojčeh Novicki, Bence Halaš, Rudi Vinkler, Elvind Henriksen, Kventin Bigo, Mihajlo Kokhan, Nik Miler, Hristor, Francekakis, Umberto Masilja, Aleks Jang.

U ženskoj konkurenciji u bacanju kladiva nema povređene Anite Vlodarčik, olimpijske šampionke, kao i Diane Prajs, koja se povukla zbog nedavne borbe sa virusom korona.

U dve kvalifikacione grupe najbolje su bile domaće takmičarke – Dženi Kasanavojd i Bruk Andersen.

Prve medalje:

U kvalifikacijama u skoku udalj za muškarce najbolji je bio Juki Hašioka sa 8,18 metara, dva centimetra manje skočio je Markiz Dendi, dok je Tobijas Montler zavrđio na 8,10. U finale su se još plasirali: Simon Ehamer, Euzebio Kaseres, Miltijadis Tentoglu, Indijac Sreshankar, zatim Henri Frejn, Vejn Punkok, Đijanan Vang, Stefin Mekatir i Majkel Maso.

U kvalifikacijama u bacanju kugle normu su ispunili petorica takmičara, a najbolji je bio olimpijski prvak Rajan Krauzer sa 22,28 metara. Sledi Džo Kovač sa 21,50, te Novozelanđanin Tom Volš sa 21,44.

Italijan Nik Poncio bacio je 21,35m, Novozelanđanin Džeko Gil 21,24, a u finalu su još Džoš Avotunde, Filip Mihaljević iz Hrvatske (21,17m), Adrijan Piperi, Darlan Romani, Čukvuebuka Enekveči, Markus Tomsen i Uzijel Munjoz.

U ženskim kvalifikacijama u bacanju kugle, najbolja je bila olimpijska prvakinja Lijao Gong sa 19,51m, što je rekord sezone, a slede Sara Miton i Auriol Dongmo.

U skoku s motkom, Slovenka Tina Šutej preskočila je 4,35m i ušla je u finale zahvaljujući manjem broju pokušaja koji je bio potreban da to ostvari. U kvalifikacijama je 11 takmičarki preskočilo 4,50, uključujući Kineskinju Su, zatim Stefanidi, Nedžijot, Murto…