Pobednicama velikih maratona oduzete titule zbog dopinga

Atletika 20. dec 202219:32 2 komentara
Diana Kipjokei
Maddie Meyer/Getty Images

Kenijske maratonke Dijana Kipjiokei i Pjuriti Rionoripo suspendovane su zbog dopingovanja, odlučila je Agencija za atletski integritet. Na taj način je broj suspendovanih kenijskih atletičara premašio 60.

Kipjokei je bila najbolja na Bostonskom maratonu 2021. godine, dok je Rionoripo slavila 2017. na maratonu u Parizu. Dijani je takmičenje zabranjeno u narednih šest godina, dok će Pjuriti posledice snositi godinu dana manje pošto je priznala krivicu.

ČITAJTE I:

Suspenzija Dijane Kipjiokei je antidatirana na jun ove godine, kada joj je i uslovno zabranjeno učešće na trkama. Svi njeni rezultati od spornog doping uzorka u oktobru 2021. su anulirani.

„Taj uzorak je pokazao prisustvo metabolida triamcinolon acetonida, antiinflamatornog leka. Uz istražnu pomoć Antidoping agencije Kenije, Agencija za atletski integritet je otkrila da je Kipjokei dala lažne informacije pokušavajući da objasni svoj negativni nalaz, uključujući lažnu dokumentaciju za koju je tvrdila da dolazi iz bolnice“, piše u saopštenju Agencije za atletski integritet.

Zabrana za Rionoripo je nastupila pošto je utvrđeno pristustvo diuretika furosemida u maju. Ona je, baš kao i Dijana, pokušala da obmani nadležne.

„U svom objašnjenju je tvrdila da joj je lekar u bolnici prepisao lekove za lečenje povrede skočnog zgloba i dostavila je prateću dokumentaciju. Istrage su otkrile da je Rionoripo, iako je lečena u bolnici, promenila recept za lek“.

Posle priznanja krivice, njena kazna je sa šest smanjena na pet godina i počela je da traje od 21. novembra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare