Suspendovani ruski i beloruski atletičari i ragbisti

Atletika 1. mar 202217:12 2 komentara
Kirby Lee-USA TODAY Sports

U utorak su ruski i beloruski savezi u atletici i ragbiju suspendovani od strane svetskih krovnih federacija.

Veće Međunardone atletske federacije (WA) izreklo je u utorak sankcije Atletskom savezu Rusije i Atletskom savezu Belorusije zbog sukoba u Ukrajini.

„Svi sportisti, zvaničnici i prateće osoblje iz Rusije i Belorusije biće izbačeni iz svih takmičenja pod okriljem ove organizacije do daljnjeg. Odluka na snagu stupa odmah i uključuje Svetsko dvoransko prvenstvo u Beogradu“, saopšteno je iz Međunarodne atletske federacije.

„Svet je zgrožen onime što Rusija radi, a Belorusija svojim nedelovanjem podržava“, porčio je prvi čovek WA te dodao da su sportske, ekonomske i industrijske sankcije jedini miroljubiv način da se Rusija zaustavi u svojoj agresiji prema Ukrajini.

Ranije tokom dana istovetnu odluku donela je i Svetska ragbi federacija koja je takođe sankcijama pored Rusije obuhvatila i Belorusiju.

„Svetska ragbi federacija osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu i činjenicu da Belorusija to podržava. Izvršni odbor je doneo odluku da preduzme dodatne mere kako bi zaštitila ragbi te da prihvati preporuku Međunarodnog olimpijskog komiteta i u potpunosti suspendije ruske i beloruske timove i reprezentacije iz svih međunardonih takmičenja. Odluka stupa na snagu odmah i važiće do daljnjeg“, poručeno je iz Svetske ragbi federacije.