Svetski rekord u Judžinu!

Atletika 26. maj 20241:07 0 komentara
Beatris Čebet
REUTERS/Ibraheem Al Omari

U subotu uveče po srednjoevropskom vremenu održan je peti miting Dijamantske lige za ovu sezonu u Judžinu, savezna država Oregon.

Mitinge Dijamantse lige možete pratiti u direktnim prenosima ekskluzivno na kanalima Sport kluba, SBB mreži i EON platformi.

Definitivno je dan obeležila trka na 10.000 metara u ženskoj konkurenciji. Ta trka nije u okviru DL, ali je bila izborna trka kenijskog tima za Olimpijske igre. Oboren je svetski rekord – neverovatna Beatris Čebet je prva u istoriji koja je trčala ispod 20 minuta – 28:54,14. Drugo mesto zauzela je Etiopljanka Gudaf Cegai, koja je ostvarila lični rekord 29:05,92. Iza nje su završile Rengeruk i Kimpkemboi, takođe uz lične rekorde. Dosadašnji svetski rekord držala je Etiopljanka Gidej iz 2021. godine (29:01,03).

Miting u Judžinu je poznat po čuvenoj trci na milju, koja se zove “Bovermanova milja”. Prvi put posle tri godine pobednik nije bio Norvežanin Jakob Ingebrigtsen, već je trijumfovao Džoš Ker iz Velike Britanije sa nacionalnim rekordom i najboljim rezultatom na svetu ove godine 3:45,34. Norvežanin Ingebrigtsen je bio drugi, dok je Amerikanac Jared Nuguse. Treba istaći i sjajne rezultate još dvojice Britanaca koji su završili na četvrtom i petom mestu sa ličnim rekordima – Gurli i Vigtman, koji su trčali ispod 3,48.

NAJČITANIJE NA SAJTU SPORT KLUBA

Đoković i Nadal u zagrljaju: Fotka godine pred Rolan Garos

Prekid u Pazaru „zbog Srebrenice“, letele i stolice

Srbija primila gol sa skoro pola terena (VIDEO)

Sjajno izdanje u bacanju kugle videli smo od Džoa Kovača koji je trijumfovao u odsustvu Rajana Krauzera. Malo je nedostajalo da Kovač obori rekord mitinga, koji drži upravo njego sunarodnik Krauzer! U šestoj seriji Kovač je bacio 23,13, što je najbolji rezultat na svetu ove godine i prvi je čovek koji je prebacio 23 metra u 2024. godini. Drugo mesto zauzeo je još jedan Amerikanc – Oterdal je imao 22,16, a treći je bio Nigerijac Enekveči, koji je oborio nacionalni rekord hicem 21,91.

Atletika:

Od ostalih rezultata treba izdvojiti izvanrednu trku Perut Čemutai, koja je trčala 8:55,09 i postavila nacionalni rekord Ugande i najbolji rezultat na svetu u tekućoj godini. Iza sebe je ostavila svetsku rekorderku Beatris Čepkoeč, koja je trčala 8:56,51.

Na 800 metara u ženskoj konkurenciji pobedila je Keli Hodžkinson, koja je trčala 1:55,78 u svom prvom nastupu ove godine i postavila najbolji rezultat u 2024. godini. Iza nje je završila Meri Mora, a treća je bila još jedna Britanka – Džema Reki.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!