Čeptegeji napada rekord Bekelea na 10.000 metara

Vesti atletika 6. okt 202017:24 > 17:33
REUTERS/Matthias Hangst

Manje od dva meseca pošto je postavio svetski rekord na 5000 metara, Džošua Čeptegeji iz Ugande pokušaće da ostvari isti podvig i na duplo dužoj deonici. Svetski šampion granicu snova napašće na mitingu u Valensiji.

REUTERS/Valery Hache

Aktuelni vlasnik najboljeg vremena svih vremena je legendarni Etiopljanin Kenenisa Bekele. Rezultat 26:17,53 postavio je davne 2005. godine. Veliku pomoć Čeptegeji imaće u svom NN Raning timu. Ulogu pejsmejkera imaće Holanđanin Roj Horneg, Australijanac Mat Ramsden i Kenijac Nikolas Kipkorir.

Povezano

Pored ljudske pomoći, momku iz Ugande će pomagati i tehnologija. Posebni svetlosni efekti na stadionu pokazivaće mu kojim ritmom treba da ide. Čeptegeji je prošle godine baš u Valensiji oborio rekord na putu na 10 kilometara.

„Oduševljen sam što imam priliku da napadnem rekord na 10.000 metara. Moj rezultat na 5.000 metara iz Monaka pokazuje da sam u dobroj formi. Verujem da će se to videti i na stazi. Kenenisin rekord je jedan od najtežih u svetu atletike, ali način na koji sam se spremao daje mi zapravo da verujem da je dostižan“, rekao je 23-godišnji momak iz Ugande.