Borković osvojio 24 boda na FIA WTCR vikendu u Mid Ohaju

Automoto 9. jun 202410:02 1 komentar
FIA TCR world tour

Srpski automobilista iz španskog "Goat rejsing" tima za volanom "honde sivik tajp R FL5 TCR" osvojio je sedmo mesto i 14 bodova u drugoj trci, trećeg takmičarskog vikenda FIA Kumho TCR svetskog tura koji je održan u SAD, uz prethodno izvojevanih 10 za plasman na deveto mesto u prvoj trci, i utvrdio se na 11. poziciji u generalnom plasmanu sa 46 poena.

Trkački vikend u SAD protekao je u znaku vozača „Sijan Link i Ko“ rejsing tima i pobeda Šveđanina Teda Bjerka u prvoj, a Francuza Jana Erlašera u drugoj trci. Jednostavno rečeno, „link i ko 03 FL TCR“ automobili bili su nedostižni za ostatak konkurencije.

U takvom odnosu snaga Dušan Borković se može pohvaliti sa 24 boda, od maksinalnih 75, u dve trke na stazi u Mid Ohaju. U drugoj trci Borković je startovao sa druge pozicije, ali ga je odmah na startu pretekao Erlašer, dok je čak 13, od ukupno 17 krugova, na čelnoj poziciji bio Borkovićev timski kolega, Italijan Marko Buti.

Na kraju druge trke pobednički podijum su popunili vozači „Sijan Link i ko“ rejsing tima, na prvom mestu Erlašer, a iza njega Kinez Ma Đing Hua i trećeplasirani Šveđanin Ted Bjerk, koji je slavio u prvoj trci. Međutim, naknadnom analizom trke, sudije su odlučile da sa po 5 sekundi dodatog vremena na postignuti retultat kazne Bjerka i Butija, i diskvalikuju četvrtog vozača „Sijana“, Urugvajca Santijaga Urutiju, koji je istu sudbinu doživeo i za vožnju u prvoj trci, pa se zbog te kazne Urugvajca, Borković pomerio sa 10, na deveto mesto u prvoj trci u konačnom poretku i dopisao 10 bodova, umesto 8.

Po novoutvrđenom redosledu, prva dva mesta u drugoj trci nisu bila promenjena, dok je Bjerka, koji je pomeren na šesto mesto, na trećoj poziciji zamenio Argentinac Estaban Guerijeri iz „Goat rejsinga“ za volanom „honde sivik“, ispred dvojice vozača „BRC Hjundai N Skvadra korse“ tima u „hjundai elantrama“, Španca Mikela Askone i Mađara Norberta Mihelisa.

Na osmom mestu, iza sedmoplasiranog Borkovića, drugu trku je završio Argentinac Nestor Đirolomi za volanom „hjundai elantre“, ispred devetoplasiranog Francuza Džona Filipija u „audiju RS3 LMS“ i Italijana Marka Butija na desetoj poziciji u „hondi sivik“, koji je sa dodatih 5 sekundi vremenske kazne, na kraju od junaka, ispao tragičar druge trke u Mid Ohaju.

U generalnom plasmanu, posle tri trkačka vikenda, prvi je Mihelis sa 150 bodova, ispred Erlašera sa 128 i Askone126. Na četvrtom mestu je Guerijeri sa 121 bodom, Đirolomi i Bjerk sa po 114 bodova zauzimaju peto i šesto mesto. Sedmi je Đing Hua sa 111, osmi Urutija sa 86, deveti Filipi sa 84, deseti Buti sa 66, a 11. Borković sa 46 bodova.

Naredni trkački vikend biće održan u Brazilu, od 19. do 21. jula, na legendarnoj stazi Interlagos, trkačkom hramu Formule 1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare