Borković u TCR Evropa: Želim sa Hondom i u svet

Automoto 26. mar 202419:23 8 komentara
PR tim

Jedan od najtrofejnijih domaćih automobilista, vlasnik „Dijamantske kacige” i svojevremeni trostruki prvak Starog kontineta u konkurenciji turing automobila, ove godine predstavljaće Srbiju u prvenstvu ETCR serije.

Piše: Dušan Vasiljević

Borković i njegov rejsing tim najavili su u toku tradicionalnog „Sajma automobila” u Beogradu početak nove takmičarske sezone. Krajnji cilj neobično visokog Pančevca (207 cm) za standarde sportskih automobilista je da se preko ETCR prvenstva izbori za pravo učešća u finalnoj trci Svetskog rangiranja, koja će biti održana od 17. do 19. novembra na legendarnoj uličnoj stazi u Makau.

Povezane vesti

Borković će u Evropskom šampionatu biti za volanom „honde sivik Tajp R TCR FL5”, pod prepoznatljivim startnim brojem 62, i biće član novog španskog tima „GOAT Rejsing” koji ima podršku fabrike Honda. Naravno, Borković će da ima iza sebe i svoj „NIS Petrol Rejsing tim”. Prvi trkački vikend biće održan u Italiji od 19. do 21. aprila na stazi Valelunga, lociranoj nadomak Rima.

„Veoma sam srećan što sam ove godine dobio poziv od Honde Motorsport da uđem u njihov program. Voziću uglavnom pri evropskom šampionatu sa „GOAT Rejsing” timom uz dodatke svetskih trka, kao što je Makau, kako bismo već od sledeće godine mogli da vozimo u potpunosti Svetsko prvenstvo. Ove godine, Honda je imala popunjen program sa dva automobila u Svetskom prvenstvu a od sledeće će imati dodatni automobil, za čije mesto ću nastojati da se izborim. Spreman sam da se suočim sa svim izazovima koje će nova sezona da donese i da uz podršku tima predstavimo Srbiju u najboljem svetlu na ovako velikoj svetskoj platformi“, izjavio je Borković.

PR tim

Da bi se u TCR Svetskom rangiranju našao u grupi 80 automobilista koji će da izbore pravo učešća na završnoj trci u Makau, Borković će morati da osvoji zavidan broj bodova u Evropskom TCR šampionatu, i bude među prvih pet automobilista u generalnom plasmanu. Prošle godine nije.

Borković je svojevremeno bio učesnik WTCR šampionata. Postigao je zapažene rezultate. Prošle godine učestvovao je u ETCR šampionatu za volanim „hjundai elantre” u italijanskom „Target kompetišn” rejsing timu. Iako je imao zapaženih rezultata, posebno na uličnoj stazi u francuskom Pou, Borković nije završio takmičenje, jer su čelnici njegovog trkačkog tima iz Italije napustili šampionat nezadovoljni tretmanom od strane čelnika ETC-a.

Kalendar

19/21. april – Valelunga Italija

17/19. maj – Zolder Belgija

31. maj/2. jun – Salzburgring Austrija

4/6. jul – Spa-Frankoršamps Belgija

6/9. septembar – Brno Češka

27/29. septembar – Ricardo Tormo Španija

14/17. novembar – GP Makaua Kina

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare