Šta Rozbergu donosi titulu, a šta Hamiltonu?

Formula 1 14. nov 201617:03 > 17:11
Getty Images/ Mark Thompson

Pobedom na Velikoj nagradi Brazila u nedelju, vozač Mercedesa Luis Hamilton je odložio odluku u ovogodišnjem šampionu Formule 1 i zadržao šanse za odbranu titule.

Pred veliko finale u Abu Dabiju, 27. novembra, aktuelni šampion ima 12 bodova manje od svog timskog kolege Nika Rozberga. To ujedno znači da postoji nekoliko scenarija po kojima bi Rozberg i Hamilton mogli do titule, ali i da je jasno ko je u kakvoj ulozi.

Nemac je taj koji ima bodovnu prednost, a samim tim zna da mu sam plasman ispred branioca titule na stazi „Jas marina“ donosi prvu titulu u karijeri. Ukoliko bude krunisan šampionom, Rozberg će postati drugi član svoje porodice kojem je to pošlo za rukom, pošto je njegov otac Keke svoju jedinu titulu osvojio 1982. godine. Jedina razlika je što se Keke takmičio pod zastavom Finske, dok Niko brani Nemačke, zemlje iz koje mu je majka i u kojoj je rođen.

U istoriji Formule 1, samo porodica Hil ima dve generacie svetskih šampiona. Grejem Hil je bio šampion 1962. i 1968. godine, dok je njegov sin Dejmon svoju jedinu titulu osvojio 1996. godine.

Clive Mason/Getty Images

S druge strane, Hamilton će u Abu Dabiju uz svoju dobru vožnju morati da se uzda i u sreću. Britanac je na poslednje tri trke uspeo da smanji zaostatak u odnosu na Rozberga, a dok mu je u Ostinu, Meksiko Sitiju i Sao Paulu bilo dovoljno da Nemac bude odmah iza njega, na poslednjoj trci sezone neće biti takav slučaj.

Ako Britanac pobedi, za titulu mu je potrebno da Rozberg bude van podijuma. Hamilton će se u Abu Dabiju boriti za svoju četvrtu titulu, treću zaredom, koja bi mu omogućila da se izjednači sa Alenom Prostom i Sebastijanom Fetelom i bude tek peti vozač koji je barem četvorostruki svetski šampion. Više titula od su osvojili samo Huan Manuel Fanđo – pet i Mihael Šumaher – sedam.

Zanimljivo je da u zavisnosti od plasmana Rozberga i Hamiltona u Abu Dabiju postoji mogućnost i da njih dvojica budu izjednačeni na čelu generalnog plasmana. Do takvog raspleta ne bi moglo da dođe u slučaju da aktuelni šampion trijumfuje na poslednjoj trci sezone, a u takvim slučajevima se gleda broj pobeda. Pošto su Hamilton i Rozberg do sada ostvarili po devet pobeda, sve će se svoditi na druga mesta, a Nemac je po tom pitanju bolji.

Rasplet ovogodišnjeg šampionata moći ćete da pratite u direktnim prenosima na Sport klubu od petka, 25. novembra.