Botas najbrži, udes Raikonena na "Katalunji"

Formula 1 8. mar 201719:02 > 19:04
Charles Coates/Getty Images

Vozač Mercedesa Valteri Botas završio je na vrhu drugi dan drugih predsezonskih testiranja na stazi „Katalunja“, koji je obeležio udes Kimija Raikonena u Ferariju.

Botas je zabeležio najbrže vreme od početka testiranja za novu sezonu – od 1:19.310 minuta, tokom jutra na supermekim pneumaticima, a ispostavilo se da je tim krugom zaslužio čelo poretka.

Njegov timski kolega Luis Hamilton je preuzeo volan Mercedesovog bolida tokom popodneva i za sekundu i četiri desetinke je bio sporiji. Trostrukom svetskom šampionu je to bilo dovoljno za šesto mesto, ali je kompletirao ukupno 79 krugova, devet više od Finca.

Felipe Masa je u Vilijamsu zauzeo drugo mesto, ispred Raikonena, koji je izazvao tek drugu crvenu zastavicu tokom testiranja kada se okrenuo i udario u zaštitnu ogradu u trećoj krivini. Vozač Ferarija je oštetio prednji deo i levu stranu bolida, zbog čega se nije vraćao na stazu.

Na stazi je istaknuta i crvena zastavica kada se vozač Red Bula Maks Ferstapen zaustavio u 12. krivini pri kraju svoje simulacije trke, 20 minuta pre kraja akcije. Uprkos tome, mladi Holanđanin je upisao 102 kruga, što je više od bilo kog drugog vozača, a dan je završio na četvrtom mestu.

Peto vreme imao je Lens Strol u Vilijamsu, koji je imao mirno popodne posle problematičnih prošlonedeljnih testiranja. Iza njega su se našli vozač Renoa Niko Hilkenberg, Serhio Peres u bolidu Fors Indije, vozač ekipe Toro Roso Karlos Sains junior i Roman Grožan, koji brani boje Hasa. Vozač Meklarena Fernando Alonso je dan završio kao 12, između dvojca Zaubera – Paskala Verlajna i Markusa Eriksona. Šveđanin je izazvao treći prekid testiranja, pošto se zaustavio u sedmoj krivini.

Testiranja na stazi „Katalunja“ nastavljaju se u četvrtak, a ovogodišnji šampionat Formule 1 startuje Velikom nagradom Australije 26. marta.