Ko je prvi Italijan koji vozi u Formuli 1 od Trulija?

Formula 1 25. mar 201712:40 > 13:12
Mark Thompson/Getty Images

Italijanski vozač Antonio Đovinaci dobio je priliku da debituje u Formuli 1 na otvaranju sezone u Australiji umesto Paskala Verlajna u timu Zaubera.

Nemac je svojevoljno odlučio da se povuče sa trke navodeći da misli da će nedostatak fizičke spreme ugroziti šanse tima na trci u nedelju.

Verlajn se povredio u velikom sudaru na Trci šampiona održanoj u januaru, zbog koje nije bio u mogućnosti da trenira i zbog koje je propustio prvo ovogodišnje predsezonsko testiranje. Za tu priliku je takođe Đovinaci, prošle godine drugoplasiran u Formuli 2, bio pozvan da zameni Verlajna.

Usled manjka treninga, fizički nisam dovoljno spreman u dovoljnoj meri da završim punu trku“, objasnio je Verlajn u saopštenju tima, „To sam rekao i timu u petak uveče, pa je Zauber odlučio da ne rizikuje. Prava šteta, ali je to ipak najbolja odluka za tim“. 

Prva žena Zaubera Moniša Kaltenborn uverava novinare da će se Verlajn vratiti u tim na trci u Kini, koja se vozi za dve nedelje, i dodaje:

Veoma poštujemo Paskalovu iskrenost i profesionalnost. Ova odluka svakako nije bila laka za njega i to samo naglašava njegovu požrtvovanost prema timu. Sada se fokusiramo na Paskalovu fizičku spremu i ne želimo ništa da rizikujemo“.

Đovinaci, koji je inače test-vozač u Ferariju, biće drugi debitant na startu u Melburnu, pored Lensa Strola iz Vilijamsa. Novajlijom se smatra i vozač Meklarena Stofel Vandorne, koji iza sebe već ima debi u Formuli 1, pošto je zamenio Fernanda Alonsa na prošlogodišnjoj Velikoj nagradi Bahreina.

23-godišnji Đovinaci n će biti 84. Italijan koji će startovati na nekom Gran Priju u Formuli 1, a prvi još od 2011. kada su na poslednjoj trci sezone u Brazilu vozili Jarno Truli i Vitantonio Liuci.