Rikardo: Ako krenemo dobro, bićemo favoriti

Formula 1 21. dec 201713:33 > 13:34
Mark Thompson/Getty Images

Vozač Red Bula Danijel Rikardo veruje da bi njegov tim mogao da bude favorit za titulu naredne sezone, ali samo ukoliko izbegne loš start.

Očekivalo se da će novi tehnički propisi koji su uvedeni ove godine odgovarati austrijskom timu, ali su problemi sa pouzdanošću na početku sezone izbacili Red Bul iz borbe za titulu.

Kako je sezona odmicala, tako je Red Bul sve više napredovao, a u prilog tome idu dve pobede Maksa Ferstapena u završnici i tvrdnje čelnika da tim ima najbolju šasiju u celom šampionatu.

Loše smo ušli u sezonu, ali je napredak bio neverovatan. Zato se nadam da ako započnemo sezonu kako treba, onda bismo mogli da budemo i favoriti. Ako budemo na istom nivou sa Mercedesom i Ferarijem, naš napredak je fantastičan. Ove godine smo bili u zaostatku, pravac za koji smo mislili da je pravi nije to bio. Sve smo usmerili ka aerodinamičkoj konfiguraciji, a nije trebalo. Tokom testiranja smo uvideli da je naš bolid imao praktično osnovni izgled, jeste da to nije sve, ali je pokazao da nešto nije u redu. Nismo dobro ušli u sezonu, to se prenelo na prvih nekoliko trka, ali smo potom uspeli da uradimo šta smo hteli“, istakao je Rikardo.

Australijski automobilista ističe da je Red Bul mogao da bude vrlo blizu osvajanju titule da je vrlo brzo ustanovio u čemu je bio problem.

Bili bismo u konkurenciji i borili bismo se do kraja. Na samom startu sezone, nismo imali šasiju kakva nam je bila potrebna. Imali smo probleme i sa šasijom i sa motorom. Šasiju smo unapredili, tako da se vraćamo na scenario gde nam je dobar motor potreban, šasiju imamo. I dalje nam je potrebno mnogo vremena da je pokrenemo, ali kada u tome uspemo, jaki smo“, naglasio je Rikardo.

Naredna sezona Formule 1 startuje trkom za Veliku nagradu Australije 25. marta.