Stirling Mos se povlači iz javnog života

Formula 1 20. jan 20183:08 > 3:12
Charles Coates/Getty Images Sport

Najbolji vozač koji nije osvojio titulu u Formuli 1 ser Stirling Mos objavio je da se zbog duge bolesti povlači iz javnog života.

U saopštenju koje je objavio njegov sin ističe se da je Mos takvu odluku doneo zbog sporog oporavka od zdravstvenih problema. Dodaje se da će u narednom periodu više vremena provesti sa svojom suprugom i najbližima.

88-godišnji Britanac je proveo 134 dana u bolnici pošto je zaradio grudnu infekciju tokom odmora u Singapuru u decembru 2016. godine.

Ljubitelji auto-moto sporta Mosa smatraju jednim od najboljih vozača Formule 1, iako nije osvojio nijednu titulu. Upisao je 16 pobeda na 66 trka u periodu od 1951. do 1966. godine, a postao je prvi Britanac koji je slavio na domaćoj trci u Formuli 1. Tokom karijere u raznim kategorijama automobilizma ostvario je ukupno 212 pobeda na 529 trka.

Među njegove najbolje pobede ubraja se ona koju je ostvario na Velikoj nagradu Monaka, kada je branio boje Lotusa, a uspeo je da pobedi mnogo brže vozače Ferarija.

Njegov najveći rival bez sumnje je bio Huan Manuel Fanđo, ali je Mos upamćen po gubitku titule 1958. godine, koja je otišla u ruke njegovog sunarodnika Majka Hautorna. Tom prilikom Mos je jemčio za svog rivala, koji tako nije bio diskvalifikovan jer se okrenuo nasred staze tokom Velike nagrade Portugala.

Mos se sa najvišeg nivoa automobilizma povukao 1962. godine, kada je posle udesa u Gudvudu završio u komi iz koje se probudio posle mesec dana, a potom je pola godine bio delimično paralizovan.