Zvanično: Fernando Alonso vozi 24 časa Le Mana

Formula 1 30. jan 201813:12 > 13:37
Dan Istitene, Getty Images Sport

Dvostruki šampion Formule 1 Španac Fernando Alonso učestvovaće u legendarnoj trci 24 časa Le Mana i FIA Svetskom šampionatu izdržljivosti (WEC), gde će voziti za Tojotu.

Da će 36-godišnji španski vozač biti deo 24 časa Le Mana potvrđeno je iz Meklarena, tima za koji vozi u Formuli 1. 

Alonso je već ranije najavio da ima nameru da ponovi veliki uspeh motosporta pokušajem da osvoji Triplu krunu, koju je uspeo da ostvari samo Britanac Grejem Hil pobedama na trci Indijanapolis 500, 24 časa Le Mana i Velikoj nagradi Monaka u Formuli 1. 

„Nikada nisam krio svoj stav povodom Triple krune motosporta – 24 časa Le Mana, Indi 500 i VN Monaka. Prošle godine smo probali na Indi 500, bili smo blizu, ali nismo uspeli“, rekao je Alonso i dodao:

„Ove godine zahvaljujući Meklarenu imam priliku da vozim na 24 časa Le Mana. Ovo je veliki izazov, mnogo toga može da krene naopako, ali ja sam spreman i jedva čekam da se borim“. 

Alonso je 27/28. januara učestvovao i na trci 24 časa Dejtone, gde je u timu Junajted Motosporta zauzeo 23. mesto. Posle trke Španac je i definitivno dogovorio saradnju sa Tojotom, pa je plan da učestvuje u što više rundi Svetskog šampionata u izdržljivosti. 

On ipak nije odustao od Formule 1, gde je član Meklarena i koji će za njega i ekipu predstavljati prioritet. Tako se već sada zna da će Alonso propustiti trku  WEC u Japanu 21. oktobra, pošto se preklapa sa VN SAD u Ostinu. 

Trka 24 časa Le Mana će se voziti u Francuskoj 16. i 17. juna.