Formula zvanično u Vijetnamu 2020. godine

Formula 1 7. nov 201812:02 > 12:14
Thananuwat Srirasant/Getty Images for Red Bull Racing

Kao što je i ranije najavljeno Formula 1 stiže za dve godine u Vijetnam. Trka će se voziti na ulicama Hanoja.

Prva nova trka koju u kalendar Formule 1 ubacuje Liberti medija je trka u Vijetnamu. Tokom čitave godine se najavljivalo da će u toj zemlji biti organizovana trka najbržeg cirkusa na svetu, a sada je to ozvaničeno i od strane Liberti medije koja gazduje Formulom 1. 

Od kada smo ušli u ovaj sport 2017. godine, razgovarali smo o novim destinacijama kako bismo proširili Formulu 1. Vijetnamski gran pri je realizacija upravo tih ambicija“, kazao je šef Formule 1 Čejs Keri.

Staza u Hanoju će imati 22 krivine i biće dugačka oko pet i po kilometara. Biće to četvrta ulična trka u kalendaru Formule 1 posle Monaka, Singapura i Azerbejdžana. U kreiranju dizajna staze je učestvovao čuveni Herman Tilke, a staza će imati dugačke pravce koji čine kilometar i po od ukupne dužine kruga i na njima će bolidi razvijati i 335 kilometara na čas. 

Inače krivine na stazi su inspirisane drugim stazama, pa se tako na predloženoj stazi u Hanoju mogu uočiti motivi staze u Monte Karlu, Nirburgringu, Suzuke i malezijskog Sepanga. 

Kažu da će staza biti pravi test za vozače Formule 1, ali će takođe biti tako napravljena da će pružiti navijačima veliki ugođaj.