Misterija neotvorenog Kubičinog pobedničkog šampanjca

Formula 1 5. jun 201916:07 > 16:09
Vladimir Rys/Bongarts/Getty Images

Iz tima Alfa Romea otkrili su pravu priču o urbanoj legendi o kojoj se pričalo od trijumfa Roberta Kubice na Velikoj nagradi Kanade 2008. godine. Poljak je na stazi „Žil Vilnev“ slavio kao vozač BMW Zaubera, što mu je jedina pobeda u karijeri.

Zauber sve svoje uspehe obeležava tako što u fabrici u Hinvilu ima izložene boce šampanjca sa svakog podijuma do kojeg je došao, a do sada ih je bilo 27. Među njima se izdvaja baš Kubičina iz Montreala, pošto na njoj i dalje stoji čep.

Zbog toga je stvorena urbana legenda, koja se priča novim članovima tima prvog dana na poslu, da je boca ostala neotvorena jer je Kubica od uzbuđenja zaboravio da otvori šampanjac. Međutim, pojašnjenje je došlo pred ovonedeljnu trku u Kanadi, a priča je znatno komplikovanija nego što se misli.

To je sjajna priča o Zauberu, jedna od onih koje pokazuju ljudsku stranu Formule 1. To je priča o koju novi zaposleni čuju prvog dana u fabrici. Ali, takođe i nije tačna“, stoji u saopštenju Alfa Romea pred sedmu trku sezone.

Istina je takva da je boca šampanjca dovela do sukoba između kompanije BMW i Zaubera oko toga kome bi trebalo da pripadne, pošto ju je Kubica zapravo otvorio na podijumu i poprskao svog timskog kolegu Nika Hajdfelda i Dejvida Kultarda iz Red Bula, pre nego što ju je predao svom timu.

I Zauber i BMW su želeli da sačuvaju uspomenu na najslađi šampion koji smo ikada okusili. Molili smo i kumili, ali bez uspeha jer je nemački giganst pobedio u ‚Borbi za bocu‘. Original je ponosno izložen u njihovom muzeju u Minhenu“, dodaje se u saopštenju.

Pošto je BMW dobio originalnu bocu, Zauber je od Formule 1 tražio da se napravi replika koja bi mogla da bude izložena u fabrici, gde ima posebno mesto.

Kubičina pobeda u Montrealu je bila jedina koju je BMW Zauber ostvario tokom trajanja tog partnerstva, koje je završeno krajem 2009. godine.