Okon zna koje tajne sme da odaje, a koje ne

Formula 1 13. feb 202018:37 > 18:41
© RENAULT SPORT

Vozač Renoa Esteban Okon izjavio je da su se francuski tim i Mercedes, čiji je test vozač bio do ove godine, usaglasili koje tajne može da otrkije.

Okon je potpisao dvogodišnji ugovor sa Renoom, gde se pridružio Danijelu Rikardu, ali ostaje povezan sa Mercedesom. Šef nemačkog tima Toto Volf čak je izjavio da je Francuz „danas rođak porodice Mercedesa“.

Francuski automobilista je istakao da će određeno znanje koje je stekao u Mercedesu preneti na Reno, ali unutar određenih granica. Okon je istakao da za razliku tehničkog osoblja, vozači nemaju određen period odsustva kada menjaju timove.

Povezano

Iz Mercedesa sam izašao mnogo bolji nego što sam bio ranije, sa većim znanjem tehničke strane, ali i drugih aspekata organizacije, načina kako vide stvari u drugačijim uslovima, kako se ponašaju u svakoj situaciji“, rekao je Okon,Sve sam to uvideo, sve je drugačije nego što bi bio slučaj da sam vozio prošle sezone. I to mi je definitivno pomoglo. Naravno, do određenog nivoa to želim da prenesem ovde, ali morate da budete profesionalni i ne odajete tajne, posebno zbog inženjera, koji moraju da pauziraju godinu dana pre nego što promene tim, a sa vozačima nije takav slučaj. Sve što otkrivam je unutar granica, onoga što su se dva tima dogovorila“.

Za sada sve funkcioniše kako treba, kaže Okon, koji ističe da Reno ne zaostaje mnogo u odnosu na Mercedes što se tiče strukture i svega iza kulisa. Francuz je ranije bio rezervni vozač za francuski tim, a iza sebe ima dve sezone u Formuli 1, koje je proveo u Fors Indiji i Menoru.

Nije velika razlika između dva tima. Ali, količina napora koji je uložen u razvijanje tima od 2016. godine – kada sam stigao u Enston izgubio sam se na ulazu, krenuo sam levo, ranije su to bile stepenice, a sada je tu potpuno nova prostorija u kojoj sede dizajneri. Ima mnogo nove opreme, mašina, prostorija, kompjutera, sve je novo“, otkrio je Okon.

Naredne srede počinju prva ovosezonska testiranja na stazi „Katalunja“, a sezona startuje Velikom nagradom Australije 15. marta.