Rikardo: I dalje verujem da mogu do titule

Formula 1 9. maj 202013:11 > 13:20
Charles Coates/Getty Images

Vozač Renoa Danijel Rikardo rekao je da očekuje da veliki broj grešaka i incidenata kada dođe vreme za prvu trku posle pauze zbog pandemije koronavirusa.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 je trebalo da počne Velikom nagradom Australije sredinom marta, ali je ta trka otkazana pred sam prvi trening. Po sadašnjem planu trka u Austriji otvoriće sezonu u julu, a trenutni plan je da ona broji između 15 i 18 trka.

Povezano

Biće haotično, nadam se na kontrolisan način. Ne mislim da će bolidi biti svuda po stazi, već da ćemo svi biti ‘zarđali’, pa će to biti kombinacija emocija, uzbuđenja, želje”, istakao je Rikardo za BBC.

Ako sezona krene po planu na stazi “Red Bul ring”, do tada će proći četiri meseca otkako su vozači poslednji put bili u svojim bolidima za predsezonska testiranja.

Svi će biti spremni. Neki momci će biti sjajni zbog tolikog nivoa adrenalina, a neki neće. Biće hrabrih preticanja, nekih u kojima će neko imati želju da se dokaže. Biće svega, siguran sam”, istakao je Australijanac.

Rikardo je istakao da veruje da će iskusniji vozači biti u prednosti kada dođe vreme za početak sezone, a na pitanje da li će njegovom telu biti potrebno da se navikne, Rikardo je rekao:

Mark Thompson/Getty Images

Da mi je ovo prva ili druga sezona, da nisam još potpuno adaptiran, rekao bih da je odgovor da. Ali, predsezonska testiranja su obično dobra polazna osnova. U prvih nekoliko sezona prvog dana bi usledio kompletan šok za telo, a kako su godine prolazile, taj šok je bivao sve manji. Debitanti i onima kojima je ovo druga sezona će imati više problema”.

Nametnutu pauzu Rikardo provodi u rodnom Pertu, ali ne zapostavlja treninge.

Imao sam sreću u celoj ovoj situaciji. Generalno je Australija dobro prošla, a to što sam mogao da budem kod kuće i provedem vreme na farmi mi je dobro došlo. Imam veliki prostor, slobodu, nisam morao da budem zatvoren u stanu, a ja sam izuzetno aktivan. Da sam negde drugde mučio bih se, a ovako nešto nisam iskusio otkako sam otišao iz Australije 2007. godine”, otkriva vozač Renoa.

Na kraju ove sezone Rikardu ističe ugovor sa Renoom, a interesovanje za njega su pokazali, između ostalih, Mercedes i Ferari.

Moj osnovni cilj celog ovog putovanja nije bio da samo stignem do Formule 1, već da je napustim kao svetski šampion. Da li sam bio uzbuđen što sam uspeo da dođem do Formule 1? Apsolutno. Da li mi se sviđa? Da, ali nisam još stigao do nivoa koji želim. Da li i dalje uživam? Apsolutno. Da se sve završi danas, da li bih bio razočaran? Većim delom bih bio jer istinski verujem da sam dovoljno dobar da bih postao šampion, osećam to. I to mi je krajnji cilj. Onog dana kada prestanem da verujem da to mogu biće dan kada ću se verovatno povući, ali definitivno i dalje verujem da to može da se desi”, naglasio je Rikardo.