Bron: U Formuli 1 svi kopiraju jedni od drugih

Formula 1 20. jul 202019:14 > 19:18
Getty Images/Robert Cianflone

Tehnički direktor Formule 1, Ros Bron, tvrdi da ne postoji ekipa koja nije kopirala nešto od druge, čime je stao u odbranu „Rejsing Pointa”, koji je već drugi put ove sezone optužen za kopiranje delova sa prošlogodišnjeg bolida Mercedesa.

Reno je već drugu trku zaredom prijavio „Rejsing Point” zbog kočionih kanala, za koje francuska ekipa tvrdi da su kopija Mercedesovog rešenja iz 2019.

Sada se „Rejsing Point”, koji koristi Mercedesove motore, nalazi pod istragom Međunarodne automobilske federacije (FIA), a zanimljivo je i to da je ekipa dobila nadimak „ružičasti Mercedes” zbog sličnosti s bolidima koje voze šestostruki svetski prvak Luis Hamilton i Valteri Botas.

Moje mišljenje je, da je kopiranje u Formuli 1 standard. Svaka ekipa je, u normalnim okolnostima, imala fotografe u boksu koji su napravili hiljade fotografija svakog automobila za analizu i sa namerom da kopiraju najbolje ideje. Mi smo našim fotografima davali popis onog što nam treba”, napisao je Bron u svom nedeljnom osvrtu na internet portalu Formule 1.

Povezano

Rejsing Point je to samo digao na viši nivo i bio temeljniji u svom poslu. Ne postoji ekipa koja nije kopirala nešto od neke druge… I ja sam kopirao druge”, priznao je Bron, koji je bio šef ekipe Benetona i Ferarija, u kojima je Mihael Šumaher osvojio sedam titula svetskog prvaka.

Bron je istakao da je „Rejsing Point” prošle godine legalno koristio Mercedesove kočione kanale, jer tek od ove sezone postoji obaveza da svaka ekipa ima svoj dizajn.

Rejsing Point ne može da zaboravi ono što je saznao 2019. o Mercedesovim kočionim kanalima. Nije logično misliti da to mogu da izbrišu iz svoje banke podataka”, tvrdi Bron.

Rejsing Pointovi vozači, Meksikanac Serhio Peres i Kanađanin Lens Strol su u prve tri trke nove sezone sakupili 40 bodova i u ovom trenutku se nalaze na šestom i osmom mestu u poretku vozača, dok su Australijanac Danijel Rikardo i Francuz Esteban Okon za upravljačima Renoa osvojili svega 12 bodova. Strol je na nedeljnoj Velikoj nagradi Mađarske osvojio četvrto mesto.