Veber kreće sa začelja u Kini

Vozač Red Bula Mark Veber pomeren je na začelje startnog poretka na Velikoj nagradi Kine, pošto je diskvalifikovan iz kvalifikacija.

Australijanac se zaustavio pored staze tokom drugog dela kvalifikacija zbog problema sa gorivom, ali je na kraju imao 14. vreme.

Ipak, pošto nije imao dovoljan uzorak goriva u bolidu, Veberu je sledovala diskvalifikacija po novim pravilima.

„Imao sam probleme sa pritiskom goriva tako da nisam uspeo da se vratim u garažu i zaustavio sam se pored staze. Jednostavno, kvalifikacije su za mene bile gotove pre nego što su uopšte i počele“, rekao je Veber.

Stjuarti na stazi u Šangaju istakli su da je Red Bul priznao da u Veberovom bolidu nema dovoljno goriva da bi se uzeo uzorak.

„Tim je priznao da u bolid nije doliveno dovoljno goriva. U izveštaju delegata stoji da je u bolidu bilo samo 150 mililitara goriva, što je daleko od potrebnog jednog litra i nije bilo moguće vratiti bolid u boks na normalan način“, stoji u saopštenju FIA.

Prema tehnički propisima Formule 1, u slučaju da se bolid zaustavi na stazi tokom kvalifikaciaj u rezervoaru mora da bude bar jedan litar goriva.

Zbog istog problema Veberov timski kolega Sebastijan Fetel je startovao sa začelja na prošlogodišnjoj Velikoj nagradi Abu Dabija. Fetel će u Kini, biti deveti na startu, dok će se na pol poziciji u nedelju od 9 časova po srednjeevropskom vremenu naći Luis Hamilton u Mercedesu.

Author: AK