F1: Alternativni put do bolnice rešenje za maglu

Formula 1 10. okt 202011:14 > 11:17
Joe Portlock/Getty Images

Prva dva slobodna treninga u petak su otkazana na Nirburgringu zbog magle koja je onemogućila medicinski helikopter da poleti.

Velika nagrada Ajfela je počela bez akcije na stazi Nirburgring jer zbog kiše ne bi mogli da uzlete helikopteri u slučaju da je to bilo potrebno usled nekog udesa. U tim uslovima bio je nemoguć transfer do bolnice u Koblencu u predviđenom roku od 20 minuta.

Zbog toga su vozači sedeli u garažama i u vreme prvog, ali i u vreme drugog treninga. Čini se da je pred subotnju akciju pronađeno alternativno rešenje.

Ocenjeno je da bi prevoz do bolnice jednim delom mogao da bude obavljen putem pored staze. Taj deo puta dug je oko tri kilometra i nakon toga bi transfer do bolnice dalje bio obavljan helikopterom. Procena je da bi sve trajalo do 20 minuta što zadovoljava kriterijume Svetske automobilske federacije čak i ako u subotu vremenski uslovi budu slični onima od petka.

Treći trening zakazan je za podne pa ćemo videti u prenosu na Sport Klubu 1 da li rezervni plan može da „odradi“ posao. U slučaju da sve bude teklo po planu, kvalifikacije će biti vožene od 14:55.