FIA: Mercedes i Pireli pred sudom

Ekipa Mercedesa i proizvođač pneumatika Pireli naći će se pred Međunarodnim tribunalom Formule 1 zbog ilegalnog testiranja u Španiji.

S druge strane, sa Ferarijem neće biti takav slučaj, pošto je italijanski tim testiranja vršio sa bolidom iz 2011. godine, a ne ovosezonskim, kao što je slučaj bio sa Mercedesom.

„Stjuarti na Velikoj nagradi Monaka skrenuli su u svom izveštaju pažnju na testiranje koje je Pireli sproveo sa Mercedesom u Barseloni od 15. do 17. maja. FIA je zatražila objašnjenje od Pirelija i Mercedesa po tom pitanju. Takođe, zatražili smo isto i od Ferarija, koji je obavio testiranja sa Pirelijem u Barseloni 23. i 24. aprila“, stoji u saopštenju Međunarodne automobilske federacije.

„Na osnovu odgovora i prikupljenih informacija, prvi čovek FIA Žan Tod je odlučio da zatvori slučaj protiv Ferarija, pošto je testiranje bolida iz 2011. godine nije protiv pravila. Takođe, odlučeno je da se slučaj protiv Pirelija i Mercedesa nađe pred Međunarodnim tribunalom zato što je istraga pokazala da je testiranje bilo protiv pravila“.

Podsetimo, Red Bul i Ferari su pred Veliku nagradu Monaka podneli prijavu protiv Mercedesa, zato što je nemački tim učestvovao u testiranju sa Pirelijem, koristeći ovogodišnji bolid, što nije dozvoljeno.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se predstojećeg vikenda Velikom nagradom Kanade.

Author: AK, B92