Alan Prost: Ne raspravljaš se sa Njuijem, samo odgovaraš

Formula 1 28. mar 202312:30 komentar
Adrijan Njuvej
Photo mspb Lucas Wore

Četvorostruki svetski šampion Formule 1, Alan Prost, pričao je o saradnji sa najuspešnijim dizajnerom u istoriji svetskog šampionata - Edrijanom Njuijem.

Automobili koje je napravio Njui, osvojili su 23 titule u konkurenciji vozača i konstruktora, a poslednji od njih je Red Bulov RB18, s kojim su Maks Ferstapen i Serhio Peres ostvarili 17 pobeda prethodne sezone – što je novi rekord Formule 1.

Njuijeve prve titule stigle su sa Vilijamsovim „FW14B“, još davne 1993. godine, kada je Prost osvojio svoju četvrtu svetsku titulu, a britanski tim trijumfovao u šampionatu konstruktora.

„Voleo sam da razgovaram sa Adrijanom“, rekao je legendarni „Profesor“ u serijalu „Beyond the Grid“. „On vas je uvek pažljivo slušao i stalno postavlja neka pitanja. Morali ste na svako da date neki odgovor. Niste mogli da se raspravljate sa Njuijem. Obično pričate, on vas sluša, onda radi ono što misli da je najbolje. Ali Njui ti nikada nije govorio šta će da uradi i nije ti govorio da li si u pravu, ili ne. Ništa. On vas je samo slušao i postavljao pitanja.“

Prost je na kraju još jednom objasnio zašto mu se ovakva vrsta komunikacije dopadala.

„Mnogo mi se sviđalo sve to, a Njui je potvrdio da je najbolji. Znate li zašto? Zato što su svi mislili da on to sve radi sam, a u stvari bilo je to mnogo više od toga. On je znao da sluša druge, što je bila sjajna motivacija za ostale inženjere, sa kojima je radio. To je donosilo energiju i odličan timski rad.“