Alonso: Greška je moja, drugi najbrži tim smo

Formula 1 20. mar 20231:07 komentara
Fernando Alonso
© 2023 AMR GP Ltd

Vozač Aston Martina Fernando Alonso rekao je da je presrećan što je potvrđeno da je ostvario 100. podijum pošto mu je prethodno oduzet po završetku Velike nagrade Saudijske Arabije.

Pročitajte još

Dvostruki svetski šampion je zauzeo treće mesto na drugoj trci sezone, iza dvojca Red Bula Serhija Peresa i Maksa Ferstapena, ali je po završetku trke došlo do niza različitih raspleta.

Španac je poveo u Džedi, ispred Peresa koji mu je uzvratio udarac u četvrtom krugu, a tada je već uveliko bilo poznato da je Alonso napravio prestup i nije dobro bio pozicioniran na startu. Vozač Aston Martina je zbog toga kažnjen sa pet sekundi, kaznu je odradio prilikom odlaska u boks, da bi direkcija trke ustanovila da to nije učinio kako treba tek po završetku trke. Tada je Alonso kažnjen dodavanjem 10 sekundi, zbog čega je ostao bez podijuma, pošto je njegova razlika u odnosu na Džordža Rasela u Mercedesu bila nešto više od pet sekundi. Aston Martin je uputio žalbu, koja je usvojena nekoliko sati kasnije i Alonsu je vraćen podijum.

„Srećan sam zbog krajnjeg rezultata i našeg drugog podijuma. Pokazali smo da možemo da budemo drugi najbrži tim i imali smo dobar ritam tokom cele trke. Bila je moja greška na startu, ali smo se potrudili da nadoknadimo vreme. Pred ovaj vikend nismo bili sigurni kakav će biti odnos snaga, tako da je ovo dobra vest za nas pred naredne trke. Radujem se Australiji“, istakao je Alonso.

Posle takvog raspleta Velike nagrade Saudijske Arabije Alonso na trećem mestu generalnog plasmana ima 30 bodova, 14 manje od vodećeg Ferstapena, a 13 od Peresa.

Naredna trka ovogodišnjeg šampionata Formule 1 vozi se 2. aprila za Veliku nagradu Australije, uz direktne prenose na Sport Klubu.