Aston Martin sa Hondom od 2026, da li je Alonso u problemu?

Formula 1 24. maj 202310:17 8 komentara
Fernando Alonso
Robert Cianflone/Getty Images

Ekipa Formule 1 Aston Martin i japanski proizvođač automobila Honda počeće saradnju od 2026. godine, saopšteno je u sredu.

Povezane vesti

Britanski tim trenutno koristi Mercedesov motor i posle pet trka ove sezone drugi je u generlanom plasmanu konstruktora sa 102 boda

„Jedan od ključnih razloga naše odluke da prihvatimo novi izazov u Formuli 1 je taj što ona želi da postane održiva trkačka serija, što je u skladu sa smerom kojim se Honda kreće prema ugljeničnoj neutralnosti. Formula 1 će biti platforma koja će pokretati razvoj naših tehnologija elektrifikacije,“ rekao je izvršni direktor japanske kompanije Tošihiro Mibe.

On je dodao da je „Honda fabrika koja ima istoriju prihvatanja izazova i pobeđivanja na trkama svetske klase.“

Red Bul trenutno koristi varijaciju Hondinih motora koji je sam razvio.

„U novim pravilima za 2026. ključ pobede će biti kompaktan, lagan i snažan električni motor sa baterijom visokih performansi koja može da podnese veliku snagu. Honda i naš novi partner dele iskren stav i želju za pobedom, zato ćemo, počevši od sezone 2026. raditi zajedno i boriti se za titulu prvaka.“

Šef Hondinog motosport organka Kodži Vatanabe je komentarisao mogućnost saradnje sa aktuelnim vozačem Aston Martina Fernandom Alonsom koji je ranije, kao član Meklarena, žestoko kritikovao rad Hondinih motora.

View this post on Instagram

A post shared by FORMULA 1® (@f1)

„Fernando je vrlo cenjen vozač. Izbor pilota je na timu, ali ako sarađujemo sa Alonsom, onda nema primedbi sa naše strane niti bilo čega drugog,“ rekao je Vatanabe.

Komentari (8)

Vidi sve komentare