Audi sve pomera, Alfa i Zauber zajedno još sledeće godine

Formula 1 26. avg 202213:31 0 komentara
AP Photo/Darko Bandic via Guliver image

Alfa Romeo i Zauber više neće sarađivati posle 2023. godine objavljeno je u petak u Belgiji. To otvara vrata Audiju koji ulazi u Formulu 1 2026. godine, a najjače su prethodnih dana bile spekulacije da će nemački proizvođač uzeti ekipu Zaubera.

Zauber Motorsport je firma koja ima svoj tim u Formuli 1 od 1993. godine. Sarađivali su sa Mercedesom, Fordom, BMV, imali i sopstvene agregate, a od 2010. sarađuju sa Ferarijem. Od 2019. godine Zauberovo ime stoji samo pozadinski u F1, a brend Alfa Romea je istaknut u prvi plan.

Tako će biti još samo sledeće sezone jer iza toga Zauber menja svoj smer, a kako stoje stvari verovatno će ga kupiti Audi.

Nemački proizvođač od 2026. godine ulazi u Formulu 1 što je takođe objavljeno u petak, a ne zna se da li će samo dostavljati motore ekipama ili će imati svoju ekipu.

Za Alfu trneutno voze Valteri Botas i Gvangju Džou, a kroz istoriju Zauber su vozili Žak Vilnev, Hajnd-Harald Frencen, Kimi Raikonen, Žan Alezi, Nik Hajdfeld, Pedro De La Rosa, Sebastijan Fetel, Serhio Peres, Šarl Lekler…