Botas: Alfa će napasti treće mesto među konstruktorima

Formula 1 31. mar 202214:17 > 14:18 7 komentara
Valteri Botas
REUTERS/Hamad I Mohammed

Valteri Botas je pred početak nove sezone Formule 1 prešao u Alfa Romeo, pošto je poslednjih pet godina proveo u šampionskom timu Mercedesa.

Ipak, malo ko je očekivao da će Finac na startu „nove karijere“ biti jako blizu čela kolone, uprkos potpuno novim tehničkim pravilima, koja omogućavaju bolja izdanja i timovima koji su prethodnih sezona obično bili na začelju plasmana.

U prva dva vikenda, u Bahreinu i Saudijskoj Arabiji, Botas je stigao do poslednje runde kvalifikacija, produživši svoj niz na 103 uzastopna vikenda u kojima je to činio.

Finac se poslednji put nije pojavio u završnih 12 minuta kvalifikacione sesije u Abu Dabiju 2016. godine, što mu je bio i oproštaj od Vilijamsa, pre transfera u Mercedes, 2017. godine.

Sada je u obe trke pobedio u kvalifikacijama jednog vozača iz svoje bivše ekipe, ali su ga tehnički problemi sputali u nameri da ostvari još bolje rezultate u trci.

U Sahiru je imao loš početak, izgubio je osam pozicija, a u ekipi su potvrdili probleme sa menjačem, koji su doneli preveliki broj obrtaja zadnjih pneumatika. Bez obzira na sve, uspeo je da se dokopa mesta u prvih deset i da na kraju trku završi kao šestoplasirani.

U Džedi, minule nedelje, nije uspeo da završi trku, pošto je bolid posustao 15 krugova kraja, kad se i vratio u boks.

Nakon ovako dobrih izdanja, posebno dobrih kvalifikacija, Botas je sebi postavio mnogo više ciljeve u nastavku sezone. Za Finca bi treće mesto Alfe među konstruktorima, iza Red Bula i Ferarija, predstavljalo fantastičan uspeh.

„Imali smo dobru trku sve dok se nisu pojavili problemi. Borio sam se sa Fernandom (Alonso). Auto je bio dobar, tempo je bio dobar. Rekao bih da smo bili u blagoj prednosti u odnosu na Alpinu. Bar sam tako osećao, što uopšte nije loša stvar“.

„Mislim da bi naš novi cilj trebalo da bude peto mesto u kvalifikacijama. Ovde (u Saudijskoj Arabiji) smo bili otprilike na istom mestu, gde smo bili i u Bahreinu, iako sam mislio da će biti malo teže. Definitivno smo motivisani da budemo najbolji od ostalih, to je dobar cilj. Nadam se da ću se boriti i za peto mesto u trkama“, rekao je Botas.

Nakon prva dva vikenda u novoj sezoni, Alfa Romeo zauzima peto mesto među konstruktorima sa devet bodova, osvojenim u Bahreinu. U Džedi, Botas nije završio trku, dok je njegov klupski drug, Kinez Guanju Žou zauzeo 11. mesto, koje ne donosi bodove.

Sezona 2022 u Formuli 1 nastavlja se naredne sedmice Velikom nagradom Australije, koja se vraća u kalendar nakon dvogodišnje pauze, zbog pandemije koronavirusa. Zanimljivo da je baš Botas poslednji pobednik trke u Melburnu, iz 2019. godine.

Međutim, od tada je staza „Albert Park“ pretrpela velike promene, koje su dramatično povećale brzinu, jer su neki zavoji uklonjeni, a drugi znatno prošireni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare