Zbogom „Ferstapenovom pravilu“: FIA taba put Antoneliju

Formula 1 15. jun 202418:04 1 komentar
Andrea Kimi Antoneli
Rudy Carezzevoli/Getty Images

Svetska automobilska federacija (FIA) odlučila je da smanji starosnu granicu za izdavanje superlicence, koja je neophodna da bi vozač mogao da se takmiči u Formuli 1. Od naredne godine će biti razmatrani vozači stari 17 godina ili više, dok je dosad preduslov bilo punoletstvo.

Formulu 1 gledajte ekskluzivno na Sport Klubu.

To pravilo bilo je na snazi upravo kao preventivna mera nakon debija sada već trostrukog šampiona sveta Maksa Ferstapena – koji se našao u karavanu sa 17 godina. Odmah je bilo uočljivo koliko je talentovan, ali je otad sazreo i pretvorio se u veoma teško (ako i ikako) zaustavljivu silu koja je obeležila prethodni period u Formuli 1.

Andrea Kimi Antoneli je polaznik Mercedesove akademije i vozi svoju debitanstsku sezonu u Formuli 2 za Premu.

POVEZANO:

Po pisanjima evrposkih medija, upravo je 17-godišnji Italijan favorit da nasledi Luisa Hamiltona – koji se seli u Ferari.

Antoneli je prethodno osvajao titule u Italijanskoj Formuli 4 i dvaput u Regionalnom Formula šampionatu Evrope.

Promena pravilnika nastupa posle spekulacija da će FIA izdati superlicencu Kimiju iako još nije punoletan, Adaptacija regulativa bimogla da mu pomogne ne samo da bi obezbedio sedište za narednu sezonu, već i kako bi mogao da debituje na jednom od treninga ove sezone.

Antoneli je rođen 25. avgusta 2006. godine, tako da bismo mogli da ga vidimo na stazi pred kraj sezone.

Naredna trka sezone Formule 1 vozi se za Veliku nagradu Španije na stazi „Katalunja“ od 21. do 23. juna, uz prenose na Sport Klubu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare