F1 testiranje: Ferstapen ubedljiv posle prvog dana

Reuters via guliver image

U Bahreinu je počelo testiranje pred novu sezonu Formule 1. Na stazi su svi bolidi i javnost prvi put ima priliku da vidi kako oni izgledaju, ali i kakvi su rezultati vozača.

Testiranje je počelo jutros u osam časova, a u prvih sat vremena najvredniji na stazi su bili vozači Aston Martina koji su vozili skoro 30 krugova, dok su za njima sledili Red Bul, Has i Alpin. Prvi je najbrže vreme postavio Fernando Alonso, ali je veoma brzo Maks Ferstapen imao najbrži krug. Dobro vreme imali su i Valteri Botas, kao i Juki Cunoda.

Na početku testiranja je probleme prvi imao Esteban Okon, zatim Šarl Lekler, Aleks Albon i Oskar Pjastri.

Inače tokom testiranja neki bolidi voze sa posebnim napravama iza točkova, neki bolidi su ofarbani u fluorescentno kako bi se skupili važni podaci.

Fluorescentan bolid Zaubera je jedini koji se osetno razlikuje u odnosu na prošlogodišnji kada se radi o izgledu bolida. Zauber ponovo nosi to ime posle nekoliko godina u kojima je nastupao pod brendom Alfa Romea.

REUTERS/Hamad I Mohammed
REUTERS/Hamad I Mohammed
REUTERS/Hamad I Mohammed
REUTERS/Hamad I Mohammed
REUTERS/Hamad I Mohammed
REUTERS/Hamad I Mohammed

Što se tiče vremena tu nije bilo mnogo iznenađenja. Maks Ferstapen je bio najbrži i imao je krug 1:32.548. Šarl Lekler u Ferariju je bio za 699 hiljaditinki sporiji, a u sekundi zaostatka je bio još Fernando Alonso. Sledili su Pjastri, Cunoda, Rasel, Botas, Albon, Okon i Magnusen. Iz svake ekipe je po jedan vozač vozio u sredu prepodne, dok će popodne voziti druga polovina vozača.

U popdnevnoj sesiji je Ferstapen još jednom pokazao da će i ove godine biti dominantan. Postavio je najbrži krug 1:31.344, i tako za 1,1 sekundu bio brži od prvog pratioca, Landa Norisa u Meklarenu, dok je treći sa Ferarijem bio Karlos Sains, koji je bio desetinku sporiji od Britanca. Ferstapen je bio i najvredniji na stazi. Odvezao je 143 kruga, ubedljivo najviše od svih vozača. Jedini još sa trocifrenim brojem krugova bio je Džordž Rasel u Mercedesu, koji je odvezao 122 kruga.

Probleme u drugoj sesiji imali su Logan Saržent i Lans Strol, ali bez većih oštečenja i izletanja sa staze.

Naredno testiranje zakazano je za sutra, a ponovo će vozači imati jutarnju i večernju sesiju na stazi u Bahreinu.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare