Ferstapen: Hamilton me je pritiskao i pritiskao

Formula 1 12. sep 202118:12 > 14. sep 2021 13:27 12 komentara
Maks Ferstapen
Peter Van Egmond/Getty Images

Vozač Red Bula Maks Ferstapen rekao je da je ostao bez prostora u borbi sa Luisom Hamiltonom koja je rezultirala incidentom zbog kojeg su obojica ostali bez plasmana na Velikoj nagradi Italije.

VN Italije

Sve se desilo po Hamiltonovom izlasku iz boksa ispred Ferstapena, koji je krenuo u napad u prvoj šikani. Britanac se držao trkačke nije, da bi Ferstapen prešao preko ivičnjaka u drugoj krivini koja je usledila i udario je pravo u branioca titule.

Naravno, shvatili smo da će biti neizvesno na ulasku u prvu krivinu, tako da sam morao da odem na zelenu površinu da bih izbegao kontakt i krenuo sam sa spoljne strane. I, naravno, on je shvatio da sam krenuo u napad i konstantno me je pritiskao. Želeo sam da se trkamo. Ljudi su odmah počeli da pričaju o Silverstonu, ali ovakve stvari se dešavaju. Naravno da nije prijatno kad se desi, ali smatram da smo dovoljno profesionalni da bismo ostavili to iza sebe i nastavili da se trkamo. Ali, nisam očekivao da će nastaviti da me pritiska i pritiska i pritiska jer nije mogao to da radi. I da mi je ostavio prostora za širinu bolida trkali bismo se na izlasku iz druge krivine i mislim da bi on i dalje ostao ispred. Ali on me je terao da idem sve šire i šire, nisam imao gde više. Naterao me je da odem preko ivičnjaka i zbog toga je i došlo do kontakta“, rekao je Ferstapen.

Ferstapen i Hamilton su, inače, i u prvom krugu imali kontakt, samo što su im uloge bile obrnute. Vozač Mercedesa je bio taj koji je napao, ali se Holanđanin branio, a branilac titule potom prešao preko ivičnjaka i gubitka jedne pozicije.

„Verujem da ti incidenti ne mogu da se gledaju na isti način jer me je on pritiskao dok sam ja bio odmah pored njega“, naglasio je Ferstapen, “Potrebno je da dve osobe rade zajedno da bi ušle u krivinu, ako se već borimo za poziciju. Nažalost, došlo je do kontakta”.

Na trci za Veliku nagradu Italije trijumfovao je Danijel Rikardo u Meklarenu i tako doneo svom timu prvi trijumf posle skoro devet godina. Dvostruko slavlje za britanski tim omogućio je Noris osvajanjem drugog mesta, dok je treći stepenik pobedničkog postolja zauzeo vozač Mercedesa Valteri Botas, i to posle starta sa začelja.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Rusije u Sočiju 26. septembra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare