Ferstapen o Alonsu i Okonu: Teško je videti startno mesto

Maks Ferstapen i Fernando Alonso
DPPI/Panoramic

Dvostruki uzastopni šampion Formule 1 i vozač Red Bula Maks Ferstapen stao je u odbranu svojih kolega - vozača Alpina Estebana Okona i aduta Aston Martina Fernanda Alonsa, koji su tokom prve dve trke kažnjeni zbog neadekvatne startne pozicije.

Formulu 1 gledajte ekskluzivno na kanalima Sport Kluba.

Okon i Alonso su dobili kaznu od dodatnih pet sekundi jer su ivice njihovih bolida bile izvan obeleženog mesta na startnom ciljnom pravcu na početku trke. Francuz je na uvodnoj trci u Bahreinu imao čitav niz pehova i nekoliko puta je kanžnjavan, dok je dvostruki šampion sveta ostvario plasman na podijum u drugoj uzastopnoj Velikoj nagradi, tek nakon kontroverze vezane za odluke direkcije trke.

FORMULA 1:

Greškama vozača doprineli su glomazniji bolidi, koji otežavaju prelgednost, kao i veći pneumatici, što vidljivost linija na asfaltu čini lošijom nego ranije.

„Vidljivost iz kokpita je veoma loša, to je verovatno glavni uzrok za minimalne propuste u vezi sa startnom pozicijom. Velika je šteta kada se to dogodi, ali se radi o sličnom prekršaju kao što je prelazak bele linije koja označava granice staze“, rekao je Holanđanin i dodao:

„Ponekad se branite činjenicom da niste stekli nikakvu prednost na taj način. Mislim da će nam u budućnosti biti neophodno novo pravilo. Treba sprečiti da bolidi budu u velikoj meri van propisanih okvira startnog mesta, ali nisam siguran kako sada možemo da eliminišemo rizik od sitnih grešaka“.

Ferstapen je lider šampionata sa 44 boda, dok je na drugoj poziciji njegov timski kolega Serhio Perez sa bodom zaostatka.

Naredni trkački vikend na programu je od 31. marta do 2. aprila u Australiji, uz direktne prenose na Sport klubu.