Ferstapen želi da se Red Bul fokusira na pouzdanost RB19

Formula 1 23. mar 202319:13 komentara
Maks Ferstapen
AP Photo/Hassan Ammar

Prema rečima svetskog šampiona Formule 1, Maksa Ferstapena (25), ekipa Red Bula bi trebalo da se fokusira na korekcijama pouzdanosti RB19 umesto brzine automobila, koji je već najbrži na startnom gridu, na početku sezone 2023.

U prva dva vikenda ove sezone, Red Bul je bio za najmanje jednu klasu ispred ostalih timova i očekivalo se da će ostvariti dve duple pobede.

Jedini „neuspeh“ za „bikove“ u Bahreinu i Saudijskoj Arabiji dogodio se tokom kvalifikacija u Džedi prošle subote. Problemi sa bolidom nisu dozvolili Ferstapenu da stigne do treće runde kvalifikacija, pa je u nedelju morao da startuje sa 15. pozicije.

Uprkos ovoj, prilično lošoj poziciji, svetski šampion je uspeo da dođe do drugog mesta, iza klupskog kolege Serhija Peresa, daleko pre poslednjih par krugova. Tokom trke Holanđanin nije naišao na neki veći otpor rivala, koji manje-više nisu imali odgovor za brzinu „RB19“, kako na pravcima, tako i u krivinama. To je ta prednost, kojoj se „bikovi“ raduju u ovom trenutku i zbog koje Ferstapen od svog tima traži da se fokusira na pouzdanost automobila.

„Nadam se da ćemo dugo ostati na vrhu, ali to neće zavisiti samo od brzine automobila. Moramo da se uverimo da je pouzdan i da nam ne pravi probleme. Moj vikend u Bahreinu nije bio baš čist, zbog velike razlike između testiranja i trkačkih vikenda, kao i drugih sitnica.

„Sada ponovo, posle tri pozitivna treninga, imamo problema u kvalifikacijama. Moramo da budemo bolji. Apsolutno. Bilo bi lepo imati čistije i glatkije vikende“, rekao je Ferstapen medijima.

Posle prva dva vikenda u godini, Maks vodi u generalnom plasmanu vozača sa 44 poena i samo bodom prednosti u odnosu na Serhija Peresa. Posle dve dvostruke pobede, Red Bul je na prvom mestu u šampionatu konstruktora sa 87 od mogućih 88 bodova, uz prednost od 49 bodova u odnosu na Aston Martin.