Horner: Veoma je nepristojno zagledati ispod suknje

Formula 1 31. maj 202318:48 5 komentara
Kristijan Horner, Helmut Marko, Maks Ferstapen
Mark Thompson/Getty Images

Čelni ljudi Red Bul rejsinga kažu da nisu zabrinuti jer je pod njihovog bolida bio u centru pažnje tokom trkačkog vikenda u Monaku, kao i da rivali neće moći da kopiraju koncept branilaca titule ukoliko nemaju precizna tehnička saznanja u vezi sa dizajnom modela RB19.

Formulu 1 gledajte ekskluzivno na kanalima Sport Kluba.

Način na koji se bolidi nakon incidenta ukljanjaju sa ulične staze u Monaku – uz pomoć krana – omogućio je javnosti i rivalima jasan pogled na donji deo RB19 pošto je Serhio Peres napravio grešku tokom prvog dela kvalifikacija. O podu bolida Red Bula se mnogo priča već neko vreme, s obzirom na to da mnogi smatraju da je to jedna od ključnih prednosti austrijskog tima u odnosu na konkurenciju. Prethodno je podjednako „izložen“ bio i Mercedesov W14, posle incidenta Luisa Hamiltona tokom trećeg treninga.

FORMULA 1:

Savetnik Red Bula Helmut Marko smatra da bi takva situacija mogla da pomogne konkurentima, ali ne u dovoljnoj meri da bi oni iskoristili dizajn koji austrijski tim implementira na sopstvenom bolidu.

„Naravno da nam se ne dopada što su svi mogli da vide naš bolid odozdo. Pod je izuzetno važan, ali ako nemate uvid u ostale komponente i koncept kojim smo se vodili, onda nije tako lako kopirati nas. Mercedes je čak duže bio u vazduhu, ali mislim da niko nije bio zainteresovan za njihov bolid kao za naš“, izjavio je Marko i dodao:

„Ne radi se samo o podu. Celokupan dizajn mora da funkcioniše sa prednjim krilom i zadnjim krajem. Poenta je u kombinaciji svega toga, komplikovanije je“.

Šef Red Bula Kristijan Horner rekao je da je uobičajeno da konstruktori imaju slike bolida svojih rivala.

„Veoma je nepristojno zagledati ispod suknje“, rekao je u šaljivom tonu Horner.

Red Bul je dominantno započeo odbranu titule u šampionatu konstruktora, pošto su njegovi vozači lideri sa 249 bodova i svih šest trijumfa od početka sezone. Drugoplasirani Aston Martin ima 120 bodova. Dvostruki uzastopni šampion Maks Ferstapen je pobedio četiri puta, dok je Serhio Peres slavio u dva navrata.

Sezona se nastavlja već u petak prvim zvaničnim treninzima za Veliku nagradu Španije. Kompletnu akciju iz Barselone možete gledati samo na Sport Klubu 2.