Kolege se utrkuju u komplimentima Fetelu: Ostani predsednik!

Formula 1 28. jul 202221:52 > 21:55 3 komentara
Sebastijan Fetel
REUTERS/Lisa Leutner

Vozač Aston Martina Sebastijan Fetel objavio je u četvrtak da će po završetku aktuelne sezone otići u penziju, a saopštenje nekadašnjeg prvaka propraćeno je lepim rečima njegovih kolega i rivala.

Četvorostruki šampion obavlja ulogu predstavnika Udruženja vozača Formule 1 (Grand Prix Drivers’ Association) još od 2010. godine, kada je osvojio prvu od četiri uzastopne titule sa Red Bulom. Čelni ljudi te organizacije trenutno su, uz Fetela, vozač Mercedesa Džordž Rasel, advokat Anastasija Faul i bivši vozač Aleks Vurc.

Povezano:

Fetel je simpatije kolega, članova timova i ljubitelja Formule 1 osvojio izuzetnim trkačkim sposobnostima i jedinstvenim karakterom. Glavni razlog za napuštanje šampionata predstavlja želja da više vremena provodi sa porodicom, ali i da se posveti hobijima koji ne podrazumevaju trkanje – Nemac je poslednjih godina bio veoma društveno angažovan u vezi sa zaštitom životne sredine, iskorenjavanjem diskriminacije i beskompromisno se zalagao za poštvanje ljudskih prava.

Ironija u Fetelovoj karijeri je to što je najmanje bio „voljen“ u trenutku kada je kombinacija Fetel – Red Bul postala toliko dominantna da je šampionat učinila izuzetno predvidljivim.

„Sebastijan će možda želeti da ostane predsednik Udruženja, dosad je radio izvrsno. On često ima izuzetno viđenje situacije – nije neprijatan, samo je iskren i direktan. Ne okoliša kada je u pitanju bezbednost, on je pravi čovek za mesto predsednika Udruženja vozača“, rekao je vozač Meklarena Danijel Rikardo.

Ubrzo pošto je Mik Šumaher dospeo u šampionat, postalo je jasno da je njegov odnos sa Fetelom drugačiji od uobičajenog odnosa dvojice kolega i rivala – otac vozača Hasa, legendarni Mihael Šumaher, bio je mentor Sebastijanu, koji je u Monci 2008. godine doneo prvu pobedu tadašnjem Toro-Rosu. Sada je 35-godišnjak „uzvratio uslugu“ porodici Šumaher jer Mihael zbog svog zdravstvenog stanja nije u mogućnosti da aktivno prati i podržava svog sina.

„Fetel je odličan ambasador svih vozača, govorio je glasno kada je naša bezbednost bila u pitanju i nije mu bilo strano da se zauzme za nas u teškim trenucima. Nadam se da se će ostati u vezan za karavan“, izjavio je vozač Alpina Esteban Okon.

Nemački vozač je nedavno kažnjen sa 25 hiljada evra jer je protestno napustio sastanak vozača sa čelnicima Svetske automobilske federacije zbog neslaganja.

„Biće teško zameniti Sebastijana, njegov karakter savršeno odgovara poziciji – konkretan je i direktno izražava mišljenje. Nadam se da će nastaviti u toj ulozi, ali nisam siguran da li on to želi“, zaključio je vozač Alfa Romea Valteri Botas.

Fetel trenutno zauzima 14. poziciju u šampionatu sa 15 bodova.

Naredna trka je na programu 31. jula na stazi Hungaroring u Mađarskoj.

Sva dešavanja iz šampionata Formule 1 pratite ekskluzivno na Sport Klubu.